У Чернівцях обговорили питання запровадження «будівельної амністії» та децентралізації повноважень у сфері держархбудконтролю

З ініціативи Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції України у Чернівецькій області відбулася нарада із забудовниками регіону. Основними питаннями стали запровадження «будівельної амністії» та децентралізація повноважень у сфері держархбудконтролю, зокрема, аналіз результатів діяльності новоутворених органів з питань державного архітектурно-будівельного контролю в області – інформує прес-служба ДАБІ України.

У заході взяли участь Заступник голови Чернівецької ОДА Ігор Богатирець, начальник Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернівецькій області Денис Гаврилюк, в. о. начальника управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури – головного архітектора області Володимир Заверуха. Крім того, представники новоутворених органів держархбудконтролю, уповноважених органів з питань містобудування та архітектури, голови об’єднаних територіальних громад та керівники будівельних підприємств регіону.

Заступник голови Чернівецької облдержадміністрації Ігор Богатирець зазначив, що на сьогоднішній день відбулися дуже важливі зміни в містобудівному законодавстві як децентралізація та удосконалення дозвільних процедур, а також запроваджено «будівельну амністію». Це все – необхідні кроки на зустріч громадянам та бізнесу, що будують, створення сприятливого інвестиційного клімату на Буковині та поштовх для економічного розвитку нашого краю.

У той же час, Начальник Управління ДАБІ в Чернівецькій області Денис Гаврилюк наголосив: «Запровадження «будівельної амністії» значний крок у забезпечення правопорядку в Україні, оскільки дозволить ввести в експлуатацію значну кількість самочинно побудованих об’єктів та підтвердити їх відповідність будівельним нормам. Для громадян амністія теж матиме позитивний ефект. Їм не доведеться сплачувати штрафні санкції».

Якісні зміни в системі держархбудконтролю відзначають також і місцеві громади. «Процес децентралізації повноважень у сфері дежархбудконтролю дає тільки позитивні результати для територіальної громади. Реєстраційні дії у будівництві дозволяють людям швидше ввести в законне русло своє будівництво, а здійснення держархбудконтролю – контролювати хід виконання будівельних робіт на місцях», – зазначила заступник начальника Інспекції ДАБК Чернівецької міської ради Наталія Сірман.

За словами ж головного архітектора області Володимира Заверухи, «реформа децентралізації у Чернівецькій області сьогодні має чіткий позитивний сигнал, а тому передача повноважень на місцях має бути здійснена у всіх районах Чернівецької області».

До заходу також долучилися працівники Управління ДСНС України у Чернівецькій області. Рятувальники наголосили на необхідності дотримання державних будівельних норм та нормативно-правових актів з питань пожежної безпеки на стадії проектування та під час будівництва об’єктів різного призначення. Особливу увагу вони звернули, зокрема, на необхідність впровадження систем протипожежного захисту.

Крім того, учасників наради цікавили питання скасування пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту, а також спрощення порядку оформлення дозвільних документів на виконання будівельних робіт. Крім того, вони схвально оцінили запропоновану ДАБІ реформу системи контролю в будівництві, що передбачає відхід від планових перевірок та запровадження поетапного огляду будівельних робіт.

peredplata