Зарахування стажу роботи в Росії під час призначення пенсії

Чимало громадян України свого часу працювали на територіях союзних республік до розпаду СРСР або були змушені заробляти за кордоном вже за незалежності. Тож постає питання: яким чином враховуватиметься стаж і заробіток, зароблені на території інших держав, під час призначення пенсії в Україні і від чого це залежить?

Стаж, зароблений громадянином України на території будь-якої з республік СРСР до його розпаду, враховують за призначенні пенсії в повній мірі і при визначенні права на пенсію, і при розрахунку її розміру. Виняток становить Естонія, про що докладніше скажемо нижче.

А щодо роботи на території незалежних держав, що раніше входили до складу СРСР, та інших країн, то справа трохи складніша. Питання, пов’язані із пенсійним забезпеченням громадян, які працювали за кордоном, регулюють багатосторонні і двосторонні міжнародні угоди, які Україна уклала з низкою держав. Умовно такі договори можна розділити на два типи: територіальні та пропорційні.

Визначальним тут є місце проживання особи, тобто пенсія буде призначена згідно із законодавством держави, на території якої пенсіонер мешкає. При цьому врахують стаж, зароблений на території іншої договірної держави.

Приміром, Україна підписала Угоду про гарантії прав громадян держав-учасників Співдружності Незалежних Держав щодо пенсійного забезпечення від 13 березня 1992 року, до якого приєдналися також Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Російська Федерація, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан.
За її умовами пенсійне забезпечення громадян держав-учасників Угоди та членів їх сімей здійснюється за законодавством держави, на території якої вони мешкають. Призначення пенсій проводять за місцем проживання. Для встановлення права на пенсію, зокрема пенсій на пільгових підставах та за вислугу років, громадянам держав-учасників Угоди враховують трудовий стаж, зароблений на території будь-якої з цих держав, а також на території колишнього СРСР за час до набуття чинності цієї Угоди.

Обчислення пенсій проводять із заробітку (доходу) за періоди роботи, що зараховують у трудовий стаж. Якщо в державах-учасниках Угоди запроваджена національна валюта, розмір заробітку (доходу) визначають, зважаючи на офіційно встановлений курс на момент призначення пенсії.

Необхідні для пенсійного забезпечення документи, видані в належному порядку на території держав-учасників Співдружності Незалежних Держав і країн, що входили до складу СРСР до 1 грудня 1991 р., приймають на території держав-учасників СНД без легалізації.

Крім того, пенсіонерові немає необхідності самому їхати в іншу країну і збирати необхідні документи, органи Пенсійного фонду спрямують відповідний запит на прохання пенсіонера. Все, що потрібно, вказати назву і місце розташування організації, де людина працювала.

Підготувала Людмила ПИЛИПІВ
провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata