Про Чернівці розкажуть всій Європі

Цими днями в нашому місті працює знімальна група німецького телевізійного каналу «ZDF» («Друге телебачення Німеччини»), яка знімає фільм про Україну та Польщу напередодні чемпіонату ЄВРО-2012. Ідея фільму полягає в тому, що два кореспонденти прямують назустріч один одному, стартуючи, з одного боку, від найбільшої в світі статуї Ісуса Христа на заході Польщі, а з іншого, – від пам’ятника Леніну у Харкові. Зустрінуться вони на україно-польському кордоні, попередньо побачивши на своєму шляху дві цікаві країни, наразі ще мало відомі пересічному європейцю. При цьому принциповим для авторів фільму є знайомство не стільки з пам’ятками чи популярними туристичними місцями України та Польщі, скільки з людьми, їхніми життєвими історіями та характерами. Саме вони, на думку німецьких тележурналістів, і здатні якнайкраще представити Європі дух своїх держав, передати реальну ситуацію в них без жодних політичних чи інших упереджень.

В рамках цієї годинної стрічки, одна половина якої буде присвячена Польщі, а інша – Україні, наша держава буде представлена кількома регіонами. Серед них, поряд з Харковом, Києвом, Кримом та Верховинським районом Івано-Франківщини, автор української частини фільму, шеф-редактор Московського бюро телеканалу «ZDF» Анне Геллінек обрала і Чернівці. В нашому місті, як і в інших пунктах своїх зупинок, знімальна група також прагне зазирнути глибше глянцевих обкладинок, вийти за межі звичних туристичних маршрутів, натомість показавши Чернівці як місто людей культурних, толерантних, зі своїми багаторічними традиціями і надзвичайно цікавою історією. Словом, Анне Геллінек прагне віднайти в місті дух справжнього чернівчанина, показати Чернівці Європі як її невід’ємну частинку у всіх своїх проявах і відродити цікавість тамтешнього глядача до своєї колись широко відомої «культурної столиці».

Сьогодні тележурналісти «Другого телебачення Німеччини» побували на вежі Чернівецької Ратуші, де поспілкувалися із легендарним міським трубачем, який щодня опівдні тішить усе місто мелодією славнозвісної «Марічки». Потім вони пройшлися міськими вуличками, завітали до Резиденції, меморіального комплексу «Кладовища по вулиці Зеленій», міської синагоги. Вся знімальна група фільму залишилася від побаченого просто у захваті. Продюсер стрічки Григорій Кузнєцов зазначив, що Чернівці наразі – це найчарівніший та найпам’ятніший для всіх членів групи момент подорожі Україною. «Вони побачили це місто вперше в житті, але, здається, вже ніхто не збирається на цьому зупинятися. Всім дуже жаль, що вчорашня погода дещо завадила нам більше часу приділити Чернівцям, проте ми домовилися, що сюди треба обов’язково повернутися», – зауважив він.

Завтра німецькі тележурналісти вирушать до Івано-Франківщини, де зніматимуть фрагмент про гуцульщину. А побачити результат їхньої праці на телеекранах можна буде вже 28 травня в прайм-тайм на телеканалі «ZDF».

peredplata