Буковинські школярі вчились стріляти

На Буковині завершились навчально-польові збори зі старшокласниками. У рамках цього заходу військовий полігон 300-го окремого механізованого полку 13-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України відвідало понад три з половиною тисяч школярів, які навчаються у загальноосвітніх закладах Чернівецької області.

Стрільби старшокласників проводяться за ініціативою Чернівецького обласного військового комісаріату та міського управління освіти вже не перший рік.

– Щороку ми намагаємося максимально корисно для школярів використати час навчально-польових занять. Не став винятком і цей рік. Спочатку під час занять на предметі «Захист Вітчизни» учні опанували теорію військової науки, після чого відпрацювали її на практиці, – повідомив викладач «Захисту Вітчизни» Чернівецького транспортного коледжу Олександр Ціра. – Розташування у нашому місті військової частини сприяє роботі з військово-патріотичного виховання молоді. Ми з дітьми регулярно відвідуємо полк у рамках днів відкритих дверей.

Під керівництвом досвідчених військовослужбовців школярі вивчали тактико-технічні характеристики та будову автомата Калашникова, виконували норматив зі спорядження магазину набоями, тренувались у приготуванні до стрільби з різних положень, після чого розпочинали практичні стрільби.

– Протягом тижня військовослужбовці частини брали участь у забезпеченні стрільб старшокласників з навчальних закладів всієї області, – розповів командир 300-го окремого механізованого полку полковник Віктор Заболотний. – Для цього були призначені досвідчені офіцери. Основна увага, під час практичного виконання стрільб з автомата, була зосереджена на заходах безпеки та умов виконання вправи.

Виконання стрільб забезпечували офіцери й контрактники механізованого батальйону частини. Зокрема, керівником заняття з вогневої підготовки був начальник розвідки полку капітан Сергій Линьов, а безпосередньо на місці виконання стрільб хлопцями опікувався командир механізованої роти капітан Іван Лисий зі своїми підлеглими.

Кожен з юнаків, під керівництвом військовослужбовців, здійснював дванадцять пострілів по мішені на відстані 100 метрів.
У цілому, враження від заходу у хлопців лише позитивні, адже майже всі вони перший раз у житті взяли до своїх рук справжній автомат Калашникова та виконали перші постріли.

Спеціальний кореспондент інформаційного відділу ЦДО МО України «Народна армія» підполковник Сергій БЕРЕЦЬ

peredplata