Буковинські ОПОРівці позитивно оцінили старт цьогорічного ЗНО

Вчора, 15 травня, іспитом з хімії розпочалася основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання 2012 року. У Чернівецькій області спостерігачі ОПОРИ були присутніми на двох з трьох пунктах тестування: в Чернівецькій гімназії № 4 та Чернівецькій ЗОШ № 6. Загалом по Україні у 16 регіонах представники Громадянської мережі ОПОРА спостерігали за дотриманням процедур ЗНО у 50 % пунктах тестування.

ОПОРА позитивно оцінює організацію процесу перевірки знань, а також роботу персоналу, що безпосередньо забезпечує проведення тестувань. Що найважливіше – спостерігачі не зафіксували жодного випадку завчасного розкриття контейнерів з тестовими завданнями, що унеможливило витік інформації про зміст тестів до моменту роботи над ними.

Серйозних недоліків роботи персоналу пунктів тестування у Чернівецькій області, які б могли вплинути на перебіг тестування ЗНО з хімії, не виявлено, так само як і порушень процедури ЗНО з боку учасників. Попри те, що більшість процедур ЗНО виконуються, громадських спостерігачів дивують випадки із наполегливими проханнями персоналу пунктів тестування не вносити жодних зауважень до Протоколу про завершення процедури ЗНО. Зокрема, подібні неприємні ситуації мали місце у Чернівецькій ЗОШ № 6. Окремо хотілося б звернути увагу й на те, що у Чернівецькій гімназії № 4 в пункт тестування були допущені журналісти місцевого телебачення без відповідної реєстрації у Регіональному центрі оцінювання якості освіти.

Хотілося б нагадати, що чи не найбільші проблеми в абітурієнтів можуть виникнути через власні мобільні телефони, які заборонено мати при собі протягом часу, відведеного на роботу із тестовими завданнями. І хоча на тестуванні з хімії у Чернівецькій області цього разу не було зафіксовано таких випадків, ситуація щодо всієї України не така райдужна.

Чи не найбільшого інформаційного розголосу під час підготовки до ЗНО стали заяви Українського центру оцінювання якості освіти про використання металодетекторів та обладнання пунктів тестування камерами відеоспостереження. Металодетектори мали б допомагати у виявленні технічних допоміжних засобів, таких як мобільні телефони, комунікатори, фотоапарати та інші пристрої фіксації та перенесення інформації у абітурієнтів під час тестування. Однак, перше тестування показало відсутність єдиних підходів та порядку застосування металодетекторів у тих пунктах тестування, де вони справді були. Так, не було зафіксовано жодного такого пристрою у тих пунктах тестування, де були спостерігачі ОПОРИ, а це 50 %, у Луганській області, Івано-Франківській, Закарпатській, Херсонській, Миколаївській, Чернівецькій, частково у Харківській та АРК.

Суттєвих зауважень до умов роботи пунктів тестування у Чернівецькій області громадські спостерігачі поки не мають. Можна згадати тільки про те, що у Чернівецькій ЗОШ № 6 місця для учасників ЗНО в одній із робочих аудиторій були облаштовані партами та стільцями учнів молодшої школи. У цьому ж пункті тестування спостерігач відмітив, що наявні вказівники до виходів та туалетів не забезпечували оптимальної логістики учасників тестування.
Заслуговує уваги новація Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти, до компетенції якого потрапляє Чернівецька область. Мова йде про систему СМС-інформування персоналу пункту тестування про місце їхньої роботи. За 36 годин до проведення оцінювання Івано-Франківський РЦОЯО надсилає інструкторам та черговим СМС-повідомлення про місце, де вони працюватимуть під час тестування. Тобто, не раніше, ніж за 36 годин до початку тестування персонал дізнається, в якому пункті тестування працюватиме, що додатково знижує ймовірність зовнішнього втручання у процес тестування.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА констатує добрий рівень організації та проведення першого тестування в рамках зовнішнього незалежного оцінювання у 2012 році. Висловлюємо сподівання, що Українському та регіональним центрам оцінювання якості освіти, а також відповідальним за пункти тестування вдасться втримати вдалий старт на таких масових тестуваннях, як українська мова й література, математика та історія України, а виявлені на початку недоліки будуть усунуті.

peredplata