3 червня буковинськіі водники святкуватимуть день працівників водного господарства

Сфера, яка вимагає докладання зусиль працівників водної галузі, величезна. В Чернівецькій області в ній працює Дністровсько-Прутське басейнове управління водними ресурсами. До зони діяльності управління належать басейни річок Дністер, Прут та Сірет, де розташовано близько 21734 річок, 5787 ставків, 169 озер та 73 водосховища, з них на території області: 4240 річок, 1243 ставків, 17 озер та 5 водосховищ. У водному господарстві області працюють 340 фахівців.

Дністровсько-Прутське басейнове управління водних ресурсів є бюджетною неприбутковою організацією і належить до сфери управління центрального органу виконавчої влади у галузі розвитку водного господарства і меліорації земель, управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів – Державного агентства водних ресурсів України.

Дністровсько-Прутське БУВР у межах своїх повноважень відповідно до законодавства забезпечує в басейнах річок Дністер, Прут та Сірет реалізацію державної політики у сфері управління, використання, збереження та відтворення водних ресурсів, розвитку водного господарства, експлуатації водних об’єктів, гідротехнічних споруд, державних меліоративних систем, вирішує разом з органами виконавчої влади та іншими організаціями, установами, підприємствами питання забезпечення населення і галузей економіки водними ресурсами, а також координує діяльність організацій, що належать до сфери управління Держводагентства, у межах басейнів річок Дністер та Прут із зазначених питань.

Одним із основних завдань Дністровсько-Прутського БУВР є захист сільських населених пунктів і сільсько-господарських угідь від шкідливої дії вод в Чернівецькій області.

Кліматичні умови щорічно спричиняють формування декількох руйнівних паводків з підйомами рівнів води в річках протягом 1-2 діб на 2-3 і більше метрів над передпаводковими.

Внаслідок цього під загрозою затоплення і руйнування тільки вздовж основних річок Прута, Черемошу і Сірету знаходяться 73 населених пункти з можливою площею затоплення 20 км2, на якій мешкає близько 40 тис. чоловік.

На малих річках під негативним впливом паводків знаходиться 370 км2 території, на якій розташовані 156 населених пунктів з кількістю жителів 136 тис. чоловік.

З метою попередження шкідливої дії паводкових вод на річках Чернівецької області побудовано систему протиповеневого захисту яка складається з 130 гідротехнічних об’єктів. Вони захищають від затоплення і руйнування майже 11,6 тис. садиб, в 60 населених пунктах, більше 20 тис. га сільгоспземель, 13,5 км інженерних споруд державного кордону з Румунією.

Одним з ключових моментів в боротьбі із надзвичайними ситуаціями на водних об’єктах є завчасне прогнозування можливості їх виникнення. Для досягнення цієї мети на базі Дністровсько-Прутського БУВР створюється так звана система раннього оповіщення – Автоматизована інформаційно-вимірювальна система «Прикарпаття». Відповідно до якої передбачено створити мережу вимірювальних станцій, обладнаних автоматичними датчиками вимірювання рівнів води, температури води і повітря, автоматичними опадомірами з необхідним периферійним устаткуванням. Зазначена мережа створюється на базі діючої гідрометеорологічної мережі станцій і постів Держгідромету МНС України, закритих постів, що потребують відновлення своєї роботи та будівництва нових у важливих, з точки зору забезпечення необхідною гідрометеорологічною інформацією, місцях басейнів річок Дністер, Прут та Сірет.

Гідрологічні пости, розташовані в басейнах річок Дністер, Прут та Сірет, які передбачено автоматизувати, включаючи нині діючі, закриті та нові:

басейн р. Дністер — 83 пости;

басейн р. Прут та Сірет — 23 пости.

Станом на сьогодні пускові комплекси датчиків встановлено в п’яти населених пунктах Чернівецької області – у селах Чортория на річці Черемош та Дубівці на річці Прут Кіцманського району, Лопушна на річці Сірет Вижницького району, Верхні Петрівці на річці Малий Сірет Сторожинецького району, Кам’янка на річці Сірет Глибоцького району, а також один пусковий комплекс в селі Татарів на річці Прут Івано-Франківської області. Сервер встановлено на базі басейнового управління у місті Чернівці, куди й надходять усі дані вимірювань.

Особлива увага управління приділяється також і виконанню міжнародних зобов’язань між Україною, Республікою Молдова та Румунією. Реалізація даного напрямку відбувається шляхом проведення регулярних міжнародних зустрічей Уповноважених Урядів, експертів, робочих груп, спільної участі у міжнародних проектах і т.д.

Для прикладу у 2011 році було проведено Спільну україно-молдовську гідрохімічну експедицію по Дністру з метою вивчення хімічного складу поверхневих вод та донних відкладів від витоку річки до місця її впадіння в Дністровських лиман. Одним з основних завдань даної експедиції, окрім дослідження екологічного стану вод Дністра, було продемонструвати прецедент взаємодії країн басейну однієї річки над вирішенням однієї конкретної задачі. Така взаємодія вже відноситься до інтегрованого методу управління водними ресурсами, що є наступним кроком після впровадження басейнового методу управління. Із сучасними поглядами на управління водними ресурсами можна ознайомитися на офіційному сайті Дністровсько-Прутського БУВР в розділі Діяльність управління-Плани управляння-Менеджмент водних ресурсів (http://dpbuvr.org.ua).

Важливим кроком у вирішенні проблем пов’язаних із водним фактором є можливість перейняття закордонного досвіду в управлінні водними ресурсами. У 2008 р. на основі такого досвіду створена Басейнова Рада Дністра (БРД), що на сьогоднішній день вже сформована з представників державних і місцевих влад, водокористувачів, науковців, неурядових громадських екологічних організацій Львівської, Івано-Франківської, Хмельницької, Тернопільської, Чернівецької, Вінницької та Одеської областей. Завдяки БРД спільно можна ефективніше вирішувати усі специфічні водогосподарські задачі і вона об’єднала зусилля всіх людей, що прямо чи опосередковано пов’язані з Дністром, для яких вода – і робота, і спосіб життя.

В Дністровсько-Прутському БУВР є всі можливості вирішувати проблеми, пов’язані з водним фактором, тому що в Управлінні працюють люди з найрізноманітнішими характерами та здібностями, з різним світосприйняттям та поглядами, самими важливими спеціальностями в галузі водного господарства: гідрологи, меліоратори, будівельники, інженери, хіміки, біологи, ґрунтознавці, іхтіологи, екологи, менеджери, юристи, економісти і т.д.

3 червня 2012 року фахівцями всього водогосподарського комплексу відзначатиметься День працівників водного господарства в Україні, галузі, без якої не можна уявити життя.

З нагоди свята, колектив Дністровсько-Прутського БУВР вітає усіх водогосподарників України з професійним святом. Бажаємо міцного здоров’я, родинного затишку, професійних звершень, наснаги та розумних рішень на підтримку життєдайного ресурсу!

peredplata