«Калинка» – кузня хабарників?

У Чернівцях на найбільшому місцевому ринку на хабарі затримали колишнього заступника колишнього генерального директора цього підприємства Івана Ринжука Бориса Б.

«Калинка» - кузня хабарників?

Трапилося це минулої суботи, 16 червня. Чоловіка затримали слідчі прокуратури Чернівецької області спільно з оперативними працівниками УДСБЕЗ УМВС України в області «на гарячому», після отримання незаконної винагороди – 500 доларів США та 1500 гривень.

За повідомленням начальника УДСБЕЗ Василя Хащука, встановлено, що таку суму хабара чиновник вимагав та отримав від одного з підприємців за безперешкодне погодження у стислі терміни відповідних заяв та угод на виконання робіт із впорядкування торговельного місця. Правоохоронці пояснюють, що раніше підприємці брали дозвіл у адміністрації на перекриття павільйонів та встановлення ролет та виконували ці роботи самостійно. Згодом було вирішено, що це виконуватиме підприємство, однак процедура з надання індивідуальних дозволів на впорядкування павільйонів залишилася. Тож працівникам в основному доводилося чекати на «милість» відповідальних за це керівників, іноді й місяць–два. Окремі ж з працівників «Калинки», не витерпівши такого становища, примудрилися добиватися погодження від адміністрації поза чергою…, вдавшись до специфічних методів отримання кінцевого результату. Як наслідок, на гачок співробітників потрапив заступник директора…

Правоохоронці зазначають, що Борис Б. з 1996 по 2006 рік вже працював на керівній посаді (у юридичному відділі – Н.Б.) на «Калинівському», а згодом пішов на пенсію. Повернувся працювати на підприємство зовсім недавно – у квітні цього року. Знаючі люди подейкують, що Б. звільнився з роботи у 2006, бо його тоді заледве не підставили «по повній програмі». Вдруге чоловіка запросив на роботу Олександр Карнась, коли був призначений нинішніми господарями Ратуші черговим виконувачем обов’язків директора ринку після Василя Максим’юка.
Виходить, хабарництво на одному з найбільших підприємств України не припиняється попри те, що саме за це був свого часу затриманий та чекає нині у СІЗО на судовий вердикт колишній його керівник Іван Ринжук.

Нагадаємо, що генеральний директор МТК «Калинівський ринок» був затриманий 16 квітня 2011 року разом зі своїми двома поплічниками – Божовським та Березовським за отримання хабара в 250 тисяч доларів за підписання договору оренди нового торговельного павільйону площею 120 квадратних метрів терміном на 30 років. Його «діяльність» як на території області, так і за її межами міліція документувала впродовж 6 місяців, було отримано великий обсяг інформації та дозвіл на її оприлюднення. Після затримання Ринжук був поміщений за рішенням суду до слідчого ізолятора.
Судові зсідання, де слухається справа Ринжука і «Ко» відбуваються у Шевченківському районному суді Чернівців (слухання розпочалось 21 грудня 2011 року – Н. Б.). Головуючий задовольнив клопотання одного з захисників, аби представники засобів масової інформації не перебували у залі судових засідань. Бо це, мовляв, може спричинити поширення неправдивих чуток (?!) та зашкодити і підсудним, і об’єктивному судовому розгляду кримінальної справи. Саме тому засідання відбуваються у закритому режимі.

Як повідомив головуючий суддя Степан Богдан, наразі ще триває допит свідків, у тому числі й додаткових. Навіть коли вони з якихось причин не з’являться до суду, на 5, 6, 7 липня вже призначено оголошення матеріалів справи. Тож дочекаємося слова Фемідового …
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata