В Чернівцях визначено кращий проект меморіального комплексу в пам’ять про євреїв

Сьогодні в Чернівецькій міській раді нагородили переможців конкурсу на кращий проект меморіального комплексу в пам’ять про євреїв – в’язнів чернівецького гетто 1941 року.

Головний рабин Чернівецького регіону Ноах Кофманский зазначив, що перед журі постала нелегка задача, адже достойних проектів було багато: «Ми мали вибрати проект, який не був би помпезним, а був би сумним. Окрім того, треба було враховувати, що це не захоронення, це просто місце пам’яті, де можна було б збиратись, згадувати, сумувати».

Саме тому вибір журі зупинився на проекті Віктора Ткача, який дозволить і пам’ятний знак встановити, і облаштувати біля нього місце для відпочинку – невеличкий сквер. Є сподівання, що чернівчани зможуть побачити цей комплекс вже до дня міста.

Загалом же грошові винагороди отримали чотири проекти. А подяки за свою роботу та небайдужість отримали всі учасники конкурсу. Також за активну участь у організації та проведенні конкурсу грамоти отримали: Олександр Паскар, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради, Володимир Ніконов, директор Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради, який спонсорував другий тур конкурсу та Олена Пушкова, начальник відділу охорони культурної спадщини.

Для довідки:

Загальний преміальний фонд конкурсу складав 10 000 грн.

Першу премію, 4000 грн. виграв проект архітектора Віктора Ткача. Композиція складається з подіуму, виконаного зі світлого граніту та двох трикутників, що утворюють шестикутну зірку, із темного граніту.

Друга премія, 3000 грн., дісталась Ярославу Бойко. Його проект являє собою монумент, розташований на гранітній плиті, який виконаний у вигляді огорожі з колючим дротом, де видно руки ув`язнених, які тягнуться вверх. В центрі композиції знаходиться вертикальна бронзова стела. В стелі зроблений отвір у вигляді зірки Давида, в центрі якої розміщена менора, виконана з блискучого нержавіючого металу.

Заохочувальні премії по 1000 грн. отримали проекти Віталія Стрільчука та Наталки Горбачової.

Всього на другий тур конкурсу було представлено 15 проектів.

Про це повідомляє сектор інформації та зв\”язків з громадськістю Чернівецької міської ради.

peredplata