Зареєструватися в Чернівецькій обласній службі зайнятості можуть і випускники загальноосвітніх навчальних закладів

Як інформує обласна служба зайнятості, до Державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні можуть звертатися всі незайняті громадяни, які бажають працювати, зокрема й випускники загальноосвітніх навчальних закладів. Реєстрація у службі зайнятості випускників школи проводиться за місцем їх проживання за умови пред’явлення паспорта, трудової книжки, цивільно-правового договору (за наявності), а також документа про освіту.

У разі, коли громадянин не має паспорта або він поданий до органу внутрішніх справ для оформлення чи переоформлення, може бути пред’явлена довідка про реєстрацію місця проживання, видана житлово-експлуатаційною організацією або органом внутрішніх справ, а також свідоцтво про народження (для осіб, які не досягли 16 років). За відсутності ж трудової книжки громадянин, який уперше шукає роботу, повинен пред’явити паспорт, документ про освіту.

Для реєстрації в державній службі зайнятості громадяни подають копії документів (трудової книжки, цивільно-правового договору про виконання робіт (надання послуг), диплома або іншого документа про освіту, довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків), що зберігаються в його особовій справі.

Для громадян, зареєстрованих у державній службі зайнятості, підбирається упродовж семи календарних днів із моменту реєстрації відповідна робота. Особам, які вперше шукають роботу і не мають професії (спеціальності), підбирається така робота, яка потребує попередньої професійної підготовки, у тому числі безпосередньо на робочому місці в роботодавця. Професійне навчання організовується державою відповідно до потреб ринку праці.

Варто зазначити, що, відповідно статті 2 Закону України «Про зайнятість населення», не можуть бути визнані безробітними громадяни, які вперше шукають роботу і не мають професії (спеціальності), в тому числі випускники загальноосвітніх шкіл, у разі відмови їх від проходження професійної підготовки або від оплачуваної роботи, включаючи роботу тимчасового характеру, яка не потребує професійної підготовки.

Джерело – прес-служба ОДА

peredplata