Порядок перетину українсько-молдовського кордону неповнолітніми жителями прикордоння змінено

Упродовж останнього часу у пунктах пропуску на українсько-молдовській ділянці кордону почастішали випадки перетину державного кордону жителями прикордоння з неповнолітніми дітьми – громадянами України, під час яких батьки пред’являють на паспортний контроль свідоцтво про народження дитини, що не дає права на перетин державного кордону неповнолітніми жителями прикордоння.

У зв’язку з цим Чернівецькій прикордонний загін нагадує, що протоколом між Урядами України та Республіки Молдова внесено зміни та доповнення до Угоди про пункти пропуску через українсько-молдовський державний кордон і спрощений пропуск громадян, які проживають у прикордонних районах.

Так, зокрема, частину 1 статті 3 зазначеної Угоди тепер викладено у такій редакції: «Громадяни України та Республіки Молдова, які постійно проживають в адміністративних прикордонних районах, перетинають державний кордон у спрощеному порядку пішки, на велосипедах, на транспортних засобах, які їм належать, вантажопідйомністю до 3,5 тонн, за внутрішніми паспортами або паспортами для виїзду за кордон. Діти перетинають державний кордон згідно із законодавством держав Сторін».

Таким чином, перетин державного кордону дітьми, які слідують з батьками-жителями прикордонних районів, здійснюється відповідно до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про безвізові поїздки громадян, а свідоцтво про народження дитини не є документом, який дає право на перетин державного кордону.

Про це повідомляє прес-служба ОДА.

peredplata