Новий аналіз даних CERN – «Можливо не бозон Хіггса»

Коли минулого тижня представники CERN оголошували про відкриття нової частинки, вони були дуже обережні, не кажучи прямо про відкриття бозона Хіггса. Замість цього було сказано про «одержання переконливих доказів» існування «частинки, дуже схожою на бозон Хіггса».

Новий аналіз даних, отриманих фізиками при роботі з Великим адронним колайдером (ВАК), виконаний групою сторонніх вчених, проливає світло на таку невпевненість фізиків CERN, відповідно до цього аналізу з великим відсотком вірогідності в даних CERN ховається якась екзотична частинка-самозванець, а не бозон Хіггса .

На жаль, в надрах Великого адронного коллайдера ні одна екзотична частинка не існує досить довго, що б учені могли зареєструвати її безпосередньо і вивчити її властивості. Замість цього датчики БАК вловлюють так зване загасання частинки, послідовність розпаду цієї частки на інші частинки, подальший розпад вторинних частинок і так далі по ланцюжку.

У більшості випадків вченим вдається зареєструвати тільки самі кінцеві ланки загасання і існує достатня кількість різних часток, загасання яких закінчується вельми схожим способом. Тому потрібне проведення одного й того ж експерименту, що оперує з чимось абсолютно новим, досить велика кількість разів для того, що б результати стали достовірними зі статистичної точки зору і ці результати можна було відрізнити від комбінації вже відомих речей.Новий аналіз даних CERN - «Можливо не бозон Хіггса»

peredplata