У Чернівцях 25 жовтня відкрили новий корпус дитячої лікарні

Справжнім святом для всіх чернівчан стало відкриття нового хірургічного корпусу міської клінічної дитячої лікарні.

Рішення про реконструкцію лікарні та будівництво нового хірургічного корпусу було прийнято ще у 2004 році. У 2005 році виготовлена проектно-кошторисна документація сучасного хірургічного комплексу з можливістю його модульного використання та подальшої модернізації.

У 2006 році розпочаті будівельні роботи і у 2008 році було зведено п’ятиповерховий хірургічний корпус загальною площею 10800м2 на 150 ліжко-місць з п’ятьма операційними залами, блоком реанімації та інтенсивної терапії на 10 місць (в тому числі 4 для новонароджених), відділенням для новонароджених, дитячим травмпунктом, термобоксом для прийняття реанімобілів з новонародженими та постраждалими з політравмами.

У 2008 році будівництво було призупинено і відновилось лише у 2011 році.

За останній рік вдалося не тільки завершити будівництво та реконструкцію корпусу, а й забезпечити всім необхідним новітнім медичним обладнанням. У лікарні є централізована подача медичних газів, вакууму, стислого повітря на кожне робоче місце анестезіолога та лікаря-інтенсивіста. Проведені комунікації на робочі місця хірургів та реаніматологів для застосування телемедичних технологій. Придбано обладнання для ендоскопічної хірургії. Підготовлені фахівці на базах провідних вітчизняних та закордонних клінік.

Введення нового хірургічного корпусу лікарні дозволить розташувати хірургічне, травматологічне відділення, відділення анестезіології, реанімації та інтенсивної терапії, відділення для новонароджених і допоміжні діагностичні структури у сучасних умовах, відповідних до санітарних норм і правил. Комфортно розмістити маленьких пацієнтів та їх матерів в затишних двох/чотирьохмісних палатах із усіма зручностями. Прийняти студентів, інтернів і лікарів на кафедри Буковинського державного медичного університету не тільки у зручних аудиторіях, а й у амфітеатрі конференц-залу. Для медичного персоналу передбачені кімнати гігієни, душові, кімнати відпочинку.

У комплексі із будівництвом хірургічного корпусу проводиться реконструкція вулиці Боярко з метою оптимізації під’їзду санітарного транспорту та карет швидкої медичної допомоги

На сьогодні завершено опорядження території лікарні.

Історична довідка

25 червня 1908 року на вулиці Буковинській, 4 (тодішній Wolan-Gasse, 4) було урочисто закладено на¬ріжний камінь будівлі першої не лише в місті, а й на Буковині дитячої лікарні. Її відкриття відбулося через два роки. Рішення про спорудження лікувального закладу було прийнято з нагоди 500-річчя Чернівців. Не¬обхідні кошти виділив магістрат та вніс землевласник доктор Герман фон Фішер. За прізвищем останнього лікарня дістала назву “Fischer’sches Kinderspital”.
18 червня 1908 року були розпочаті будівельні роботи і навесні 25 травня 1910 року відбулося урочисте відкриття першої в місті та на Буковині дитячої лікарні, яка на той час була модерновою і добре обладнаною.

Довідка про кошти

На будівництво витрачено 47 млн. грн.
На придбання медичного обладнання – 4,9 млн. грн. з коштів місцевого бюджету та 6,4 млн. грн. у рамках угоди між Чернівецькою обласною державною адміністрацією та Міністерством енергетики і вугільної промисловості.
Благодійних внесків на суму 980 тис. грн.

Про це повідомляє сектор інформації та зв’язків з громадськістю Чернівецької міської ради.

peredplata