В Чернівцях ДАІшники і освітяни говорили про дитячий дорожньо-транспортний травматизм

Про ключові проблеми у цій сфері, форми і методи профілактичної роботи, обмін досвідом, практичні здобутки йшлось на семінарі керівників навчальних закладів міста з питань охорони праці, життєдіяльності.

В роботі семінару, який під час осінніх канікул відбувся на базі однієї з найбільших освітніх установ Буковинської столиці — загальноосвітньої школи №27 — взяли участь секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин, начальник Чернівецького міського управління освіти Валентина Малишевська, посадові особи виконавчого комітету міської ради, галузевої профспілки, Держтехногенбезпеки, фонду соціального страхування, начальник Чернівецького міського відділення ДАІ Едуард Дущак, старший інспектор УДАІ УМВС України в Чернівецькій області Іван Добровольський.

В контексті безпеки життєдіяльності всієї територіальної громади міста працівники ДАІ представили поважній аудиторії тему безпеки руху як одну з актуальних складових виховання дітей, захисту їхнього життя і здоров’я.

За 10 місяців поточного року в обласному центрі зареєстровано 12 автопригод, у яких травмовано 13 неповнолітніх учасників руху. Серед видів ДТП найчастіше трапляються наїзд на пішохода, зіткнення транспортних засобів, наїзд на перешкоду. Статистичні дані ДАІ свідчать про те, що найбільше на дорогах і вулицях міста травмуються діти віком від 12 до 17 років. Ризики зростають у вечірній час, починаючи з 18-тої години.

Працівники автоінспекції детально проаналізували окремі сюжети та обставини дорожньо-транспортних пригод з участю дітей, визначили у них моменти, які педагогам варто взяти до уваги у навчальному процесі. Учасники семінару однозначно дійшли висновку про потребу просвітницької роботи не лише з дітьми, але й з батьками, починаючи з розподілу відповідальності за турботу про безпеку дітей, вимог Сімейного кодексу України. Адже не рідко буває так, що зусилля і педагогів,і працівників ДАІ зводяться нанівець при недотриманні правил дорожнього руху самими батьками, не врахування ними тієї обставини, що діти надзвичайно ретельно наслідують поведінку старших.

Педагоги міста високо оцінили практику відвідувань навчальних закладів працівниками ДАІ, їх безпосереднє спілкування з дітьми. У свою чергу, представники Буковинської автоінспекції закликали освітян активніше підтримувати перевірені часом і досвідом методи профілактики дитячого дорожньо-транспортного травматизму у вигляді ігор і змагань юних інспекторів дорожнього руху, клубів веселих і винахідливих, конкурсів малюнка, інших цікавих і корисних для дітей заходів, відзначили, зокрема, позитивний досвід Центру дитячої і юнацької творчості, вихованці якого щорічно стають переможцями і лауреатами загальнодержавних конкурсів.

Йшла мова також про дотримання правил організованого перевезення груп дітей, створення відповідної інфраструктури безпеки поблизу навчальних закладів, інші аспекти важливої соціальної теми. В кулуарах семінару працівники ДАІ безпосередньо поспілкувались з керівниками навчальних установ, занотували їх побажання щодо організації дорожнього руху поблизу шкіл. Це, зокрема, стосується Чернівецької ЗОШ№14, яка знаходиться в самому центрі міста, де активність автомобільного руху з кожним роком зростає.

Загалом, як констатували учасники семінару, до питань профілактики безпеки руху в Чернівцях безпосередньо причетні понад 40 тисяч громадян — дітей, які навчаються в школах, педагогічних колективів і батьків. Об’єднати їх зусилля у підвищенні культури дорожнього руху — завдання не лише ДАІ, а й громадськості загалом. Відзначалось також, що захід у подібному форматі проводиться у Чернівцях вперше за останнє десятиліття.

Про це повідомляє прес-служба УДАІ УМВС України в Чернівецькій області.

peredplata