В Чернівецькій ОДА переконують, що вони супер відкриті

Центром політичних студій та аналітики було поширене через засоби масової інформації повідомлення про те, що за результатами жовтневої хвилі запитів «лише дві обласні державні адміністрації та три міські ради міст обласного значення не надали відповідь на інформаційний запит, серед яких Чернівецька та Житомирська облдержадміністрації, а також Дніпропетровська, Черкаська та Чернівецька міські ради».

За результатами моніторингу, стверджують його організатори, «найбільш закритою серед інших областей визнано Чернівецьку облдержадміністрацію» з середнім балом по області 1,34.

Такі висновки «експертів» викликають, м’яко кажучи, подив, позаяк вони не відповідають дійсності. Так, станом на 15.11.2012 року до обласної державної адміністрації надійшло 7 запитів від вищезазначеної громадської організації, на які профільні розпорядники інформації надали відповіді у термін та спосіб, передбачені Законом України «Про доступ до публічної інформації». За жовтень поточного року від Центру політичних студій та аналітики надійшло два запити, а не один – 10 та 25 жовтня, відповіді на які було надано головним фінансовим управлінням та організаційно-контрольним відділом апарату облдержадміністрації в повному обсязі та у передбачені Законом терміни.

Доречно нагадати, що Чернівецька область стала першою, де відбулася презентація Закону України «Про доступ до публічної інформації». Тоді ж було підписано Хартію про сприяння в реалізації згаданого закону, під якою поставили свої підписи, крім керівників крайової влади, тодішній голова Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради Андрій Шевченко, голова Комітету виборців України Олександр Черненко, координатор громадської кампанії «Новий громадянин» Світлана Заліщук, кореспондент телеканалу СТБ Сергій Андрушко, представники громадськості та обласних засобів масової інформації. В усіх районних адміністраціях та міських радах регіону були проведені громадські обговорення закону про доступ до публічної інформації та проведені відповідні навчальні семінари для службовців.

На Буковині з часу дії Закону України «Про доступ до публічної інформації» жодних порушень щодо його виконання не було зафіксовано, як і не надходило жодних скарг про його невиконання на території області. Про відкритість і прозорість в роботі облдержадміністрації свідчать, зокрема, оприлюднення і функціонування «губернаторського мобільного зв’язку», щопонеділкові прес-конференції, щомісячна гаряча телефонна лінія «Запитай у влади» тощо. Таким чином, т.з. моніторинг «спеціалістів» Центру політичних студій та аналітики не ґрунтується на реальних фактах і викликає сумнів щодо об’єктивності його результатів. Тому Чернівецька облдержадміністрація звернулася до Центру політичних студій та аналітики з проханням пояснити: за якими критеріями здійснюється моніторинг дотримання Закону «Про доступ до публічної інформації» та які при цьому використовуються методики.

Про це повідомляє прес-служба ОДА.

Правда, з власного досвіду можемо сказати, що Чернівецька ОДА таки є закритою. Адже формальна відповідь на запит – це не відповідь. Зокрема, якщо ми запитували копії декларацій, ми отримали відомості. Якщо ми запитували про стан шкільних автобусів, ми отримали роздуми про успіхи в системі освіти краю. Тобто, службовців управлінь ОДА потрібно навчити не тільки тому, що треба відповідати на запити, а й давати ПОВНУ відповідь на запит.

peredplata