У прокуратурі Чернівецької області обговорили стан законності у сфері запобігання і протидії корупції

16 листопада 2012 року в прокуратурі Чернівецької області відбулося розширене засідання колегії за участю керівників органів влади та правоохоронних органів краю, на якому обговорювалося питання про стан законності у сфері запобігання і протидії корупції та прокурорського нагляду на цьому напрямі в умовах реформування кримінального процесуального законодавства.

Корупція є однією з найбільш значущих глобальних проблем, яка підриває віру суспільства у демократичність державних інтересів та наносить шкоду мільйонам громадян. Наказом Генерального прокурора України Віктора ПШОНКИ запобігання і протидія корупції визначені одним із пріоритетних напрямів діяльності органів прокуратури.

Як зазначив у вступному слові прокурор Чернівецької області Петро КОВАЛЬ, органами прокуратури краю приділялась належна увага забезпеченню прокурорського нагляду за додержанням антикорупційного законодавства.

Упродовж 10 місяців 2012 року до суду направлено з обвинувальним висновком 44 кримінальні справи про корупційні правопорушення за обвинуваченням 52 осіб, з яких 6 перебувають під вартою. Майже половина цих справ – про хабарництво.

Внаслідок вжитих правоохоронними органами заходів виявлено та направлено до суду 10 кримінальних справ щодо злочинів з ознаками корупції, вчинених у бюджетній сфері.

Важливим та пріоритетним питанням для нашого краю залишається протидія корупції у сфері лісокористування. Також однією з найбільш корумпованих залишається сфера земельних правовідносин – у поточному році прокурорами скеровано до суду 9 кримінальних справ цієї категорії.

Окрім того, правоохоронцями області вживалися заходи щодо протидії корупції адміністративними засобами. Упродовж 10 місяців 2012 року уповноваженими суб’єктами протидії корупції в області до суду направлено 56 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення. За результатами їх судового розгляду до відповідальності притягнуто 49 осіб.

Варто зазначити, що на стан протидії корупції вкрай негативно впливає її поширення у самих правоохоронних органах. У 2012 році притягнуто до адміністративної відповідальності 2 працівників податкових органів та 3 працівників лісової охорони, до кримінальної – трьох працівників органів внутрішніх справ та одного податківця.

За наслідками обговорення цієї актуальної проблеми колегією ухвалено рішення про підвищення ефективності діяльності усіх правоохоронних та державних органів у сфері запобігання і протидії корупції

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Чернівецької області.

peredplata