З 17 грудня палити в громадських місцях на Буковині ЗАБОРОНЕНО

З 17 грудня палити в громадських місцях на Буковині ЗАБОРОНЕНОЗ 17 грудня набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів».

Як повідомляє прес-служба ОДА, законом забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів у ліфтах і таксофонах, приміщеннях і на території закладів охорони здоров’я, приміщеннях і на території навчальних закладів, на дитячих майданчиках, приміщеннях і на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту, під’їздах житлових будинків, у підземних переходах, транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, приміщеннях закладів ресторанного господарства, приміщеннях об’єктів культурного призначення, приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ, на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

Також забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності, приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян, приміщеннях гуртожитків, в аеропортах та на вокзалах.

Закон уточнює положення законодавства про зобов’язання власників або орендарів щодо відведення спеціальних місць для куріння, сумарна площа яких не повинна перевищувати 10% загальної площі відповідної споруди або приміщення. Такі місця мають бути обладнані витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму.

Особи як суб’єкти господарювання та громадяни, винні у порушенні законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення, згідно із законом, несуть відповідальність.

Зокрема, відповідно до закону, встановлено штраф від 1 тис. до 10 тис. гривень за розміщення попільничок або куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства, невідведення спеціальних місць для куріння, не обладнання їх витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, нерозміщення інформації, яка складається із відповідного графічного знака та тексту: «Місце для куріння. Куріння шкодить вашому здоров’ю!».

До фізичних осіб – громадян за куріння у недозволених громадських місцях застосовуються штрафні санкції згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення (від 51 до 170 гривень – у разі вчинення порушення вперше та від 170 до 340 – у разі повторного протягом року вчинення порушення).

peredplata