Буковинська зима: селяни торжествують, очільники сумують

Буковинська зима: селяни торжествують, очільники сумуютьЯк завжди, зима прийшла до нас неждано-негадано. Ми півроку готуємо сани влітку і других півроку ковзаємо цими санями взимку. І щораз не готові до зими.

Хоча й не сподівалися та дуже здивувалися чернівецькі міські очільники, але сніг на вихідні таки випав. Всипав він на славу. Аж селяни зраділи. Поточний рік не дуже балував землю вологою. А тут за добу місячна норма снігу випала. Ще й на землю, готову його прийняти. За таких сприятливих умов наступного року нива розродиться щедрими врожаями. Обласний очільник Михайло Папієв так зрадів цьому снігові, що на нараді в ОДА змусив усіх радіти. Хто не радіє снігові, той… не патріот. «Великий сніг, окрім клопотів та турбот для комунальних служб, незручностей автомобілістам, приніс багато користі, зокрема для аграріїв, оскільки можна розраховувати на добрий майбутній урожай. До того ж, у колодязях буковинців буде вода. Такому снігу треба радіти», — зазначив очільник Буковини.

Що ж, буковинці дуже раді. Раді вони й за родину губернатора, котра має пряме відношення до селян. Бо пов’язана з вирощуванням та переробкою труханів у Драчинцях, Шипинцях та інших населених пунктах Чернівецької області. Тому ми раді, що для труханів папієвих буде вдосталь якісного корму. Їх будуть добре годувати наступного року. Вони ростимуть великими і жирними. Добре м’ясо можна буде купити собі у магазинах. А якщо папієвським труханам відкриють американську візу, то котрийсь із них може потрапити на стіл президента Обами на День Подяки. Та, наголошуємо, тільки за умови видачі візи. Бо першому заступнику Генпрокурора Ренату Кузьмину вже візу американську анулювали. Надалі багатьом українським очільникам заборонять в’їзд до США.
Але нехай їх за це болить голова. Нам своє робить: сніг прибирати треба. Бо у Чернівцях – ні пройти, ні проїхати.

Міський очільник Віталій Михайлішин нічого кращого не вигадав, як звернутися до людей, аби вони сиділи вдома і не виїжджали на дороги. З 9 грудня взагалі «заборонено рух транспортних засобів у центральній частині міста у межах малого кільця». Ця заборона нічого не дала. Бо й без неї ніщо ніде не рухалося. На вихідні ще можна було трохи змиритися. Але настав понеділок: людям на роботу треба, дітям — до школи. А дороги не прибрані. Що міг би тоді почути очільник міста про себе і своє оточення?… Щастя його, що не чув. Кажуть, його у місті з середи до понеділка не було. А ще кажуть, що саме на цей період припадали урочистості, день народження члена виконкому, бізнесмена Олега Охотського. Тому й не міг чути очільник, як і що про нього говорять люди.

Аби якось донести до Михайлішина думки містян, ми попросили голову фракції партії «Фронт Змін» у міській раді Олексія Каспрука розповісти про ситуацію у Чернівцях у зв’язку з снігопадами і змалювати шляхи подолання наслідків стихії.

— У мене є інформація, що Віталій Михайлішин з середи до понеділка не був у Чернівцях, — сказав Олексій Каспрук. – Яка інша причина могла б змусити його не взяти участь у нараді 9 грудня? Якби він був у Чернівцях, то у неділю мусив би відвідати й свято Хануки на Центральній площі. Де він був, коли йшов сніг, ми ще дізнаємося, коли зробимо ще офіційні запити. А тепер наша фракція вимагає негайного скликання позачергової сесії з першим питанням порядку денного про прибирання міста від снігу. Потім треба два звернення прийняти до нової верховної ради – про відтер мінування введення в дію закону України «Про екстрену медичну допомогу» та прийняття рішення про проведення виборів міського голови.

— Ви зібрали третину підписів депутатів для позачергової сесії?

— Ні. Минулого року ми піддалися на ці уловки. Зібрали підписи, і секретар мав два тижні на роздуми. За той час сніг розтанув і проблема зникла. Сам Михайлішин за день може зібрати сесію. Якщо захоче.

— А якщо не збере?

— Поставимо питання про його перебування на посаді секретаря.

— Що зі снігом робити?

— Прибирати треба. Наші депутати і активісти партії «Фронт Змін» зараз організовують роботу з прибирання снігу на своїх округах по всьому місту. Люди готові допомогти владі. Але чомусь влада не звертається до них, не мобілізує і власним прикладом не надихає на працю. Вже давно можна б звернутися до фонду зайнятості, аби надавали звідти людей для прибирання снігу. З резервного фонду могли б виділяти по 70 гривень кожному за роботу на день.

— І все ж. Чому зима знову заскочила владу зненацька? Вони що, не готувалися до неї?..

— Готувалися як завжди. Навіть прозвітували про повну готовність. До вересня мали б заготувати 200 т солі заготувати, до 15 листопада — до 900 т. А тепер є тільки 28 т. Вони обманюють і депутатів, і Чернівці. Грейдер не купили. Більше того, після першого снігу я ходив до міськШЕДу. І що я там побачив… Техніка не готова. Чотири снігоприбиральні одиниці техніки не змогли виїхати з гаража. Вони несправні. Замість підготовки техніки і міської господарки до зими, гроші викидали на пустопорожні газети на виборах та на футбольний клуб.

Не такий уже песимістичний настрій, як у лідера опозиції Олексія Каспрука, в очільника міста Віталія Михайлішина. У понеділок він заявив:

— Паніки у місті нема, проблем нема, транспорт їздить. Комунальні служби працюють цілодобово. Нам потрібно радіти, бо йдуть зимові свята. Діти радіють. Впевнений, у багатьох людей гарний настрій. Можна на санках покататися. У колодязях вода з’явиться і урожай на 2013 рік буде гарним…

Ми й радіємо…

Петро КОБЕВКО

Р.S. До віддалених сіл Заставнівського району (Мосорівка, Чорний Потік, Онут та інших) уже кілька днів не завозять хліб. Досі туди транспорт не їздить. У Новоселицькому районі багатокілометрові затори. У с. Чагор Глибоцького району збирали по 200 і більше гривень з кожної вулиці на їх прочищення. У Чернівцях ледь-ледь можливий рух на головних вулицях. На другорядних не тільки автами, а й пішки пройти неможливо.
Ми радіємо?!

Колаж газети \”Час\”

peredplata