Нардеп Бригинець вступився за чернівецькі книгарні

Нардеп Бригинець вступився за чернівецькі книгарніГромадськість міста Чернівці занепокоєна тим, що внаслідок реорганізації книгарень міста, що проводить Чернівецька обласна рада, можуть бути втрачені 8 книгарень. Про це повідомив народний депутат України (фракція «Батьківщина»), голова підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини Олександр Бригинець.

Відповідно до рішення Чернівецької обласної ради №76-10/12 від 31.05.2012 року «Про реорганізацію обласних комунальних підприємств книжкової торгівлі» міська влада планує об’єднати 8 книгарень в одне новостворене підприємство, на що вже виділено 50 тис. грн. та планується виділення ще 200 тис. грн..

Відповідно до рішення облради, окремі книгарні втратять статус юридичної особи, а їхні керівники стануть підлеглими директора єдиного підприємства.

«Я хотів би вірити, що у обласної ради немає намірів знищувати 8 книгарень. Але я, безумовно, розумію громадськість, яка з пересторогою ставиться до будь-яких дій щодо книгарень, адже навіть в самих Чернівцях вже була ситуація, коли книжковому магазин №9 рішенням Прокуратури не подовжили договір оренди і викинули на вулицю. Що вже казати про «славну» долю Києва, в якому із 80 книжкових магазинів, що існували в столиці за часів Радянського союзу, було знищено 66 і нині функціонують лише 14 книгарень», – заявив О.Бригинець.

Колективи книгарень Чернівців обурює те, що всупереч статуту підприємств, з керівниками та колективами книжкових магазинів не проводилося обговорення злиття книгарень в єдине підприємство. Директори цих 8 книгарень, які виступають проти злиття книжкових магазинів, протягом цього року оскаржували дане рішення Чернівецької обласної ради в судах.

«Проте всі, крім одного, директори книгарень під тиском облдержадміністрації, яка, як стверджують громадські активісти, погрожувала їм звільненням погодилися на реорганізацію. Щодо двох директорів чернівецька влада таки вик онала погрозу – їх звільнили. Хотілося б, щоб цей конфлікт був вичерпаний, на користь колективів, книгарень і читачів», – наголосив О.Бригинець.

Нардеп звернувся до голови Чернівецької обласної ради Михайла Гайничеру з проханням публічно пояснити ситуацію, яка склалась навколо реорганізації книгарень та пояснити причину звільнення директорів книгарень.

Джерело Вголос

Світлина uateka.com

peredplata