На Вінниччині бунт!

На Вінниччині бунт!На Вінниччині міліціонери оточили ціле село і охороняють кордони. Там селянське повстання. Люд погрожує вчинити самосуд над місцевим бізнесменом. Вірменом. Мовляв, він дубасить та ґвалтує односельців. За його спиною стоїть цілий сімейний клан. А міліція на це не зважає. Селяни нишком написали «Вікнам». Борис Сачалко рушив на Вінниччину і з’ясував – конфліктна ситуація не така однозначна, як описали селяни.

Борис Сачалко, кореспондент:

Останні три роки жителі цього села живуть у постійному страху. Їх так залякали, що вони навіть до міліціонерів боялися звернутися. В останній надії потайки селяни надіслали «Вікнам» лист. В ньому описали, що тут відбувається. Під листом підписався кожен селянин – тут з десяток сторінок підписів.

У листі пишуть: село живе за законами голлівудського трилера. Тут жертва на жертві, їх навіть шукати довго не треба. Ось у Віктора донька останніми місяцями боїться виходити з дому.

Віктор:

Записку мені лишила – я вагітна. Він її підвіз, ну, і всьо… В кінці вивіз за селоі… Всьо… Вона казала, що згоди на це не було.

А ця жінка ніби то на власні очі бачила, як ледь не вбили односельця.

Людмила Кумівська, мешканка села Вендичани:

Він привіз людину в машині, голову запхали в багажник і били бітами. Він його закрив у підвалі.

Усі ці люди говорять про місцевого підприємця вірмена, власника сілької кав’ярні. Тутешні кажуть, живе тут вже 15 років. Але посміливішав, коли бізнес пішов. Вони не раз зверталися до дільничного, писали заяви, але результату, кажуть, жодного. Ледь не дійшло до самосуду, але у селі кілька вірменських родин.

Мешканці села Вендичани:

Вони дружно тримаються. Одне за одного. Не залишать в біді. Не те, що ми, українці, побили, і ми собі пішли далі – і твоя біда залишилася твоєю бідою. Вони за свого заступаються, і люди бояться.

Їм сьогодні урвався терпець. Ось селяни зібралися всі разом, аби зрозуміти, що із місцевим підприємцем робити.

Артан Айрапетян, підприємець:

Я свою вину не признаю.

Це той, через кого заповнено весь сільський майдан. Артан Айрапетян – переконує – його звинувачують, бо його заклад хочуть одібрати.

Артан Айрапетян, підприємець:

Є конкуренти. Сказали, – ты работать не будеш. Вже два роки між нами конфлікт. Люди поняли у кого лучше и начали к нам ходить.

Усі звинувачення він відкидає, називає їх провокацією. До того ж бездоказовою і переконує, що селян підбурили зумисне. Бійки у селі справді були, але він не має до них жодного стосунку. Бо що до жодної сутички міліція доказів ще й досі не знайшла. Це ще хто кого більше б’є – скаржиться власник кав’ярні. Показує розбиту голову свого племінника і пояснює, що це він так на дискотеку сходив.

Артан Айрапетян, підприємець:

Стоять хлопці і… от прийшов армянин, приїхав чорний. Він ні з того ні з сього взяв трубу і в голову.

Нині у міліції не на жарт стурбовані становищем у селі. Тут переконують – найліпші слідчі області взялися перевіряти, чи нехтували попередніми зверненнями селян згідно з чинним законодавством. За останнім випадком побиття тутешні міліціонери навіть порушили кримінальне провадження. Однак наголошують, що місцевий підприємець не підозрюваний. Жодних переконливих доказів його провини немає.

Сергій Вучкан, перший заступник УМВС у Вінницькій області:
Є подія, яка була в вечірній час, і ніхто її не бачив. Я не буду розказувати подробності, але ми проводимо усі необхідні… Ми діємо згідно нашого законодавства, і ми діємо в тому правовому полі, в якому ми можемо працювати і зараз рано говорити про якісь підозри.

Доки міліціонери шукають доказів – селяни мітингують. Вимагають, аби щонайбільше за десять днів правоохоронці вивчили становище. Міліціонери вже про всяк випадок оточили село. Аби, поки тривають слідчі дії, і в українців, і у вірменів не з’явилося нових синців і переломів.

Анатолій Юрчак, мешканець села Вендичани:

Боїмося ходити по селу. Чи там ходити ніччю. Як ходити. Боїмося за дітей… за внуків.

Джерело та світлина СТБ

peredplata