Подружжя з Мигового вже 70 років разом

Подружжя з Мигового вже 70 років разом23 лютого відсвяткували своє платинове весілля пара із с.Мигове Вижницького району Чернівецької області. Рівно 70 років тому 23 лютого 1943 року об’єднали свої долі Лашкіба Іван Петрович (06.03.1922) та Бойко Василина Михайлівна (19.02.1927).

У ті тяжкі воєнні роки, коли одружилася молода пара Василині Михайлівні було всього 16 років, а Івану Петровичу 21. Через декілька місяців до нерозлучної пари прийшла розлука тому, що Івана Петровича забрали на примусові роботи до Румунії. Василина залишилась сама, переживала лихоліття війни і змушена була з родиною втікати в гори, в ліси. Навколо вирував голод, холод, смертельні хвороби, війна. Виживали за рахунок лушпиння картоплі, кропиви, бур’яну, черешні, ягодів, які збирали в лісі під свист куль.

Постійно під сонцем, дощем, негодою, холодом будуючи мости, дороги в Румунії Іван повернувся додому хворим на легені. Вдома, лікуючи легені, захворів на тиф, тому уник мобілізації до радянської армії.

У голодний 1946 рік в сім’ї народився перший син Петро. Через два, три роки народжувались Микола, Михайло, Марія, Віктор, Василь, Галина , всьогов сім’їбуло сім діток.

40 років Іван Петрович працював. Поступово свою любов до праці батько прищеплював своїм синам. Троєсинів пішли по батьковій стежині, а ще двоє стали водіями вищого ступеня лісового транспорту.

Василина Михайлівна все своє життя відпрацювала у колгоспі. Часто хворіла. Але терниста, життєва стежина сімейного життя – серпантином стелилась, від падінь до в злетів.

Напевно Господь Бог нагородив цих двох людей – Івана та Василину – їх довголіттям у житті, за те, що на їхню долю випало стільки горя, біди, хвороб, війни, втрата двох синів, зятя та онучки.

Але вони 70- років разом незважаючи на все, що з ними сталось. Нагорода їм за все – довголіття, любов до життя, до праці, до рідного краю, до вишиванки, до 7 дітей, 17 онуків, 16 правнуків.

Дивлячись на такі пари, можна з впевненістю сказати, що кохання в житті дійсно існує. Не зважаючи ні на які негаразди життя – кохання все витерпіло та перемогло.

Аліна НЯЙКО,
Костянтин ФОКА
Студенти 2 курсу факультету історії, політології та міжнародних відносин

peredplata