У Чернівецькій області через посуху обмілів Дністер. Які наслідки

У Чернівецькій області через посуху обміліла річка Дністер. Через це у місцевих жителів зменшився рівень води у криницях, а на Дністровській ГЕС для роботи системи використовують запаси води зі сховища, яке наповнили на початку весни внаслідок танення снігу.

Про це Суспільному сказав директор ГЕС В’ячеслав Клим.

За його словами, з річки забирають воду для кількох областей України та Молдови. Тому на Дністровській ГЕС регулюють стік води, щоб її вистачило. Через посуху рівень води опустився на чотири метри, у нормі він має становити 119 метрів на рівні моря.

Через цьогорічну посуху лінія Дністра відійшла від берега на понад п’ять метрів. Найбільше рівень води у криницях знизився у місцевих поблизу Хотина, господарства яких розташовані біля берега річки. Вони почали викопувати свердловини.

За словами жителя села Анадоли Валентина, свердловини глибші й вода в них не так швидко висихає.

“Якщо заміряти, то мінімум на п’ять метрів сталось падіння рівня води. Це відбулося уперше, навіть за весь час існування водосховища. Це критичне падіння рівня води”, — говорить місцевий.

За словами працівника національного природного парку “Хотинський” Юрія Стороженка, через обміління річки на березі гинуть молюски та інші мікроорганізми.

“Гине мільйони молюсків. Коли вода відходить, вони залишаються на березі. При теплій погоді вони швидко розкладаються й віддають неприємний запах. Усі мікроорганізми залишаються на березі та випалюється на сонці. Риба покидає притоки Дністра, а та що залишились, збирається в глибокій воді”, — говорить працівник парку.

У коментарі Суспільному еколог нацпарку “Хотинський” Віталій Коржик говорить, що чим менше опадів, тим більше ситуація небезпечна для середовища. Водночас наразі не можуть на це вплинути.

“Наприклад, в Ізраїлі роблять так: вистрілюють зарядами з азотним сріблом, і воно збільшує опади на 15% відсотків”, — говорить Коржик.

 

Усередині вересня прогнозують незначні дощі. Опади допоможуть покращити рівень води у Дністрі. Про це Суспільному сказала директорка обласного гідрометеоцентру Тетяна Негадайлова.

https://suspilne.media/279311-u-cerniveckij-oblasti-cerez-posuhu-obmiliv-dnister-aki-naslidki/

peredplata