У Чорториї зимує лише десяток лебедів

Фото: Ілюстративне

Озеро сильно обмілілоЛебеді покинули озеро в Чорториї. Наразі там зимують лише близько десятка птахів,

Про це розповів голова Брусницької громади Василь Шемчук, пише molbuk.ua.

За його словами, озеро настільки обміліло, що лебедям там просто ніде плавати та шукати їжу. Тож вони зимують на більш повноводих ставках та на Пруті.

“Я двічі навідувався на став. Сподівався, що прилетять. Але там лише кілька лебедів, може, з 10-15, – каже пан Василь. – Нема того, що було раніше. Там дуже мілко. Ми пустили з гори шанець, щоби озеро хоч трохи наповнилося водою. Але з лісу також немає води, все повисихало. Тому птахи зараз сидять на тих ставках, на яких гніздилися, або на Пруті. Вони ж чого сюди летіли: бо тут їх підгодовували. А ще, як було більше води, то на дні росла ряска, то якось перебивалися. А потім розліталися собі гніздувати хто куди. Зараз їм тут нічого робити, от вони й шукають інші прихистки. Можливо, ще щось зміниться…”

Проблеми почалися попередніми роками, коли паводок пошкодив підводні течії, завдяки яким озеро взимку не замерзало. Також вплинули посушливі літа. Поступово озеро обміліло, і птахи покинули його.

Громада неодноразово зверталася до влади із проханням втрутитися у ситуацію, адже лебеді зимували у Чорториї ще з 1980-х. Відтак із обласного фонду охорони навколишнього середовища виділили 1,3 мільйона гривень.

За ці кошти озеро почистили від намулу, поглибили дно, прокопали сполучний канал, що з’єднав водойму із річкою Волочина. Як тільки кількість води в озері збільшилася, близько сотні лебедів у січні 2022-го повернулися.

peredplata