«Велика вода» в Росії та Казахстані. Географія паводків розширюється

 

Усе більше населених пунктів в Оренбурзькій, Курганській областях Росії йдуть під воду. До паводків вже готується і Тюменська, а також Карелія та Башкирія. Місцева влада евакуює людей. Про стабілізацію ситуації говорити ще зарано, принаймні до 20 квітня. Путін не їде в постраждалі райони через погані прогнози. Велика вода затопила і десять регіонів Казахстану, де вже назвали паводки найгіршими за 80 років. 

Оренбурзька область РФ почала йти під воду минулого тижня після прориву дамби в місті Орськ 5 квітня. Затопило понад 6,6 тисяч обійсть, евакуювали більш як дві тисячі містян. 

Велика вода на цьому не зупинилася. Далі вже почали страждати інші населені пункти регіону та й сам Оренбург. Станом на ранок 10 квітня, за повідомленням росЗМІ, у місті рівень води в річці Урал сягнув 996 см, а це більше на 66 см за визначений небезпечний рівень. У регіоні запровадили режим НС. 

Губернатор Оренбурзької області Денис Паслер повідомив у своєму телеграм-каналі, що паводок починає відступати зі сходу регіону. Він припускає, що «великої води» більше не буде в найбільш постраждалих регіонах, але під загрозою — забудова вздовж річок Урал та Сакмара. Чиновник радить місцевим мешканцям, якщо ті бачать загрозу, вимикати світло та газ і покидати домівки. 

У Курганські області через підняття рівня води в річці Тобол теж евакуюють населення. Уже виїхало із підтоплених населених пунктів 1,6 тис. людей. 

За словами губернатора Вадима Шумкова, усе залежатиме від того, «скільки ще будуть скидати воду із водосховищ у Челябінській області та в Казахстані». Як повідомляють росЗМІ, покликаючись на дані «Росгідромету», у Курган велика вода може прийти 11-14 квітня. 

Тюменській області також обіцяють важкі часи. Рівень води у річках Тобол та Ішим підвищується, це триватиме й надалі через танення снігу. Є підтоплення і в Башкирії — там підвищується рівень річок Уфа, Бєлая. У Карелії теж чекають на велику воду. 

А в Челябінській області вода відступає, хоча підтопленими залишаються чотири райони та два міста регіону. 

Водночас в Орську вже говорять про те, що учні повернуться до шкіл на навчання з 15 квітня, а на санітарне оброблення міста знадобиться 120 млн рублів. На таку ж суму хочуть дезінфікувати Оренбург та Оренбурзький район. 

Велика вода в Казахстані

За інформацією Euractive, найбільш постраждалими в Казахстані є Атирауська, Актюбінська, Акмолинська, Костанайська, Східно-Казахстанська, Північно-Казахстанська та Павлодарська області. Більшість із цих регіонів межують із РФ і там є річки Урал і Тобол, які беруть початок на російській території. Загалом там постраждало 10 із 17 областей країни. 

За словами прем’єр-міністра Казахстану Олжаса Бектенова, від початку паводків (з березня) у країні евакуювали 86 тисяч людей. Зараз у пунктах тимчасового розміщення проживає понад вісім тисяч казахів. 

«У десяти регіонах нашої країни зараз діє режим НС. Понад 130 шкіл переведені на дистанційний формат навчання, але освітній процес дітей із зон евакуації перерваний. Міністерству освіти доручаю звільнити школярів від складання поточних іспитів і тестів», — цитує очільника уряду Tengrinews.kz. 

Один із постраждалих регіонів країни — Північно-Казахстанська область. Там намагаються відвести талу воду від населених пунктів. Але вона йде річкою Єсіль, а у місцевому водосховищі зафіксували абсолютний рекорд переливу.  А вже за лічені дні вода може дістатися обласного центру, міста Петропавловськ. За словами акіма (губернатора) регіону Гауеза Нурмухамбетова, у регіоні цілодобово укріплюють дамби, але цього може виявитися недостатньо. 

«У бік Петропавловська рухається величезний потік води. Ще раз підкреслю, величезний! … проводиться евакуація мешканців селища Зарєчний, будинки якого розташовані в зоні підтоплення. Мешканців прошу з розумінням поставитися і не ігнорувати вимог паводкового періоду», — говорить Гауез Нурмухамбетов. 

У Казахстані очікують, що ще більше води прийде з Росії вже цього тижня, йтиме вона річкою Урал. Загрози існуватимуть до 20 квітня. Не сприятиме вирішенню ситуації і погода — метеорологи прогнозують у Казахстані дощі в постраждалих регіонах.

Як реагує влада

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв протягом тижня вже декілька разів відвідував регіони НС, населенню він пообіцяв компенсувати втрати та врахувати надалі помилки. 

«Ми маємо зробити висновки з цих масштабних паводків. Їх немало, починаючи з недоліків в організаційних заходах попередження катаклізмів, дефіциту кадрів… і закінчуючи нашим зневажливим ставленням до природи», — сказав Токаєв. 

Як пише DW, про великі паводки в Казахстані говорили ще торік у грудні. Свої прогнози зробило «Казгідромет»: велику воду мали б спровокувати великі обсяги опадів взимку, промерзання ґрунту та підвищення весняної температури. Уряд Казхстану поставився серйозно до таких застережень, рапортували у ЗМІ про протипаводкові заходи, на які виділили 7 млрд тенге (14,6 млн євро). 

Генеральна прокуратура Казахстану намагається з’ясувати, «на які саме заходи» витратили гроші. Там вже почали чотири досудових розслідування. 

Водночас російський президент Володимир Путін не тільки не приїхав у місця НС, а й не виступив зі зверненням.  Натомість він доручив міністру внутрішніх справ Володимирові Колокольцеву «забезпечити всі необхідні заходи з охорони правопорядку, а також власності громадян» у постраждалих районах. 

За словами речника Кремля Дмитра Пєскова, його начальник отримує всю інформацію про ситуацію в затоплених регіонах, де люди виходили на стихійні мітинги. 

«Поки в планах Путіна поїздки немає. Він на місці, отримує інформацію, координує роботу всіх  гілок влади… Дуже багато прогнозів і даних з приводу паводків. Поки прогнози несприятливі, рівень води зростає», — цитують Пєскова росЗМІ. 

peredplata

Залишити відповідь