Не “просто літо”: вчені попереджають про смертоносні хвилі спеки у 2024 році

Не минуло й місяця з початку літа 2024 року, а переважна більшість населення США вже зіткнулася з екстремальною спекою. У Долині Смерті температура повітря сягнула небезпечних +53,9°, а Лас-Вегас побив свій історичний рекорд спеки, +48,9°.

Екстремальна спека вражає країни по всій планеті, пише The Conversation. За даними кліматичної служби Європейського союзу Copernicus, кожен з останніх 13 місяців був найспекотнішим за всю історію спостережень. Середня температура за попередні 12 місяців також була щонайменше на півтора градуса вищою, ніж середня доіндустріальна температура 1850-1900 років.

Як повідомляється, спека на початку літа є частиною тенденції до потепління. Вона ставить під загрозу життя людей по всьому світу.

Спека стає глобальною проблемою

У 2024 році в низці країн Північної та Південної Америки, Африки, Європи та Азії встановилася рекордна спека. У Мексиці та Центральній Америці кілька тижнів стійкої спеки в поєднанні з тривалою посухою призвели до гострої нестачі води і десятків смертей.

Екстремальна спека обернулася трагедією в Саудівській Аравії: понад 1000 людей загинули під час паломництва до Мекки. 17 червня у Великій мечеті в Мецці +51,8°.

Лікарні в Пакистані були переповнені через кілька тижнів сильної спеки, часті вимкнення електрики і брак води. У сусідній Індії у квітні та травні протягом кількох днів стояла температура близько +48,9°, від якої постраждали мільйони людей.

У Греції температура перевищувала +37,8°, внаслідок чого загинули кілька туристів. Рекордні температури фіксують і в Японії.

Це не “просто літо”, кажуть учені

Хоча хвилі спеки є природною частиною клімату, їхня суворість і масштаби 2024 року – це не “просто літо”.

На піку останнього льодовикового періоду, близько 20 000 років тому, коли північний схід США перебував під шаром льоду, середньосвітова температура була лише на 6 градусів нижчою, ніж зараз. Тому не дивно, що потепління на 1,2 градуса вже стрімко змінює клімат.

Хоча це літо, найімовірніше, буде одним із найспекотніших за всю історію спостережень, важливо розуміти, що воно може стати й одним із найхолодніших у майбутньому.

Для груп населення, які особливо вразливі до спеки, включно з маленькими дітьми, літніми людьми та працівниками, які перебувають на відкритому повітрі, ризик ще вищий.

Екстремальна спека може вплинути і на економіку. Вона може пошкодити залізничні колії та призвести до провисання проводів. Вона також може перевантажити електросистеми і призвести до відключення електрики саме тоді, коли люди найбільше потребують охолодження.

2024 рік може стати найспекотнішим у світі

Минулий червень став найспекотнішим червнем в історії, а 2024 рік може стати найспекотнішим у світі за всю історію спостережень.

Учені кажуть, що з імовірністю 95% 2024 рік обійде 2023-й і стане найтеплішим роком від початку реєстрації глобальної температури в середині 1800-х років.

peredplata