Зими вже не буде

У найближчі 10 років в Україні літні сезони будуть абсолютно теплими, гарячими і спекотними, повідомив головний метеоролог країни, директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда.

Як розповів він Радіо НВ, щодо зим — ситуація буде аналогічною: одна зима може виявитися морозною і сніжною, але це буде дуже великий виняток.

 

“Тому ми всі повинні бути готовими до того, що у нас зими будуть малосніжні з підвищеним, проти норми, температурним режимом, і відповідним чином вже пристосовуватись”, – пояснив синоптик.

Він підкреслив, що клімат є сумарним урахуванням погодних процесів, які відбуваються кожен день.

“ми стежимо і відстежуємо, робимо відповідні висновки стосовно того, як змінився клімат в Україні. І це стосується кожного місяця та кожного року. Ми можемо сьогодні говорити про те, що середня річна температура повітря в Україні підвищується навіть швидше, ніж глобальна, яку показують світові метеорологічні центри”, – стверджує метеоролог.

Кульбіда додав, що найбільше підвищення температури відбувається саме в північних полярних регіонах, і там воно просто катастрофічне. Далі на південь воно зменшується.

Але в Україні воно ще простежується, а вже в Середземномор’ї, на Балканах — там ці зміни не дуже значні: “Тому в Україні воно якраз дуже сильно виражено, і це дійсно турбує всіх”, – резюмував метеоролог.

peredplata