«Європейська» зима і довге літо. Якою буде погода у 2021 році.

Погоду у 2021 році будуть визначати зміни клімату — зима буде швидше похмурою і дощовою, ніж морозною, а літо буде довше. Очікуються нові температурні рекорди і погодні аномалії.

 

НВ розповідає, яку погоду в наступному році прогнозують завідуюча відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Держслужби з надзвичайних ситуацій та Національної академії наук України Віра Балабух і народний синоптик Леонід Горбань.

Глобальне потепління

Віра Балабух зазначає, що український клімат все більше змінюється через глобальне потепління.

У серпні 2019 року ООН оголосила надзвичайну кліматичну ситуацію у світі, а в листопаді цього року Європарламент оголосив надзвичайний кліматичний стан у Європі.

Однак рівень викидів парникових газів, за даними Всесвітньої метеорологічної лабораторії, майже не змінився навіть під впливом пандемії коронавірусу, через яку по всьому світу вводили тривалі локдауни.

За словами Віри Балабух, якщо середньорічна температура піднімається вище від звичайної більше, ніж на 2 градуси, в екосистемах відбуваються значні зміни. Вона зазначила, що у 2020 році середньорічна температура в Україні була вищою за норму на 2,5 градуса, а в деяких регіонах – майже на 3 градуси.

«Майже в усі місяці, крім квітня і травня, температура повітря була вищою за норму. При цьому шість місяців були найтеплішими за останні 140 років. Значення середньомісячної температури нерідко перевищували норму на 5-7 градусів і більше, а середньої за добу – на 10-15 градусів і більше», – розповіла вона.

Балабух нагадала, що в минулому році не було метеорологічної зими – коли більше 5 днів триває період із середньодобовою температурою нижче нуля – не було і снігу.

Осінь 2020 року була найтеплішою з кінця XIX століття, літо фактично закінчилося лише в середині жовтня. А недостатня кількість опадів у 2020 році призвела до тривалої посухи і лісових пожеж.

Всесвітня метеорологічна організація попереджає – аномально теплим буде і 2021 рік.

Прогноз погоди на зиму 2021 року від Віри Балабух

Віра Балабух прогнозує, що зима у 2021 році буде теплою, хоча і не повністю без морозів. Порівняно з попереднім роком опадів буде більше, як і похмурих днів.

 

Більша частина опадів взимку 2021 року, за її словами, випаде у вигляді дощу і мокрого снігу. Їм сприяє активне формування циклонів в Атлантиці.

 

Прогноз погоди на весну, літо і осінь 2021 року від Віри Балабух

За словами Віри Балабух, навесні і влітку на погоду в Україні буде впливати кліматичне явище, відоме як Ла-Нінья. З іспанської мови «Ла-Нінья» перекладається як «Крихітка». Це явище виникає у тропічних широтах Тихого океану і полягає в тому, що стабільний східний вітер жене теплу воду від берегів Перу і Чилі до Індонезії і Австралії. Через це з морських глибин піднімається холодна вода, яка викликає похолодання в регіоні.

Коли температура води біля берегів Південної Америки підвищується, це називається Ель-Ніньо (з іспанської мови перекладається як «Малюк»).

Чергування цих двох явищ називається Південною осциляцією і може тривати від трьох до восьми років.

Всесвітня метеорологічна організація прогнозує, що нинішня Ла-Нінья буде найпотужнішою за 10 років. У зв’язку з цим Віра Балабух не виключає, що 2021 рік буде не таким спекотним і сухим, як 2020. При цьому він все одно може увійти до п’ятірки найтепліших в історії спостережень. Балабух вважає, що у 2021 році, особливо влітку і восени, можуть бути побиті температурні рекорди попередніх років.

«Ла-Нінья підсилює циклонічну діяльність не лише в Тихому океані, а й в Атлантиці. Це означає, що циклони, які неминуче будуть проходити із заходу та південного заходу через територію України, виявляться більш потужними, ніж минулого року. А циклони, як відомо, несуть опади – дощі, град, і нерідко супроводжуються бурями та грозами», – пояснила Віра Балабух.

 

За її словами, цим циклонам будуть протистояти антициклони, які будуть формуватися на півночі і сході України. Тому навесні і влітку будуть різкі перепади погоди і температури.

 

Народний синоптик Леонід Горбань: настав рік Сатурна

 
 

Народний синоптик Леонід Горбань більше 30 років складає докладні прогнози погоди за допомогою Брюсова календаря, який передбачає погоду, орієнтуючись на розташування планет Сонячної системи. Горбань розповів Сегодня, що першим передбачав погоду таким чином його прапрадід по материнській лінії, англійський барон Барлет, який приїхав у полтавське село вивчати історію Запорізької Січі та осів в Україні.

За словами Горбаня, за класифікацією Брюсова календаря настав рік Сатурна.

«Сатурн любить все перевертати: у весну він вносить зиму, літо від нього буває холодне, сире і повне бур, його осінь непривітна, і зима починається рано. Весна холодна, дерева розпускаються пізно, трава повільно йде в ріст. Літо спекотне, з вітрами та дощами, але червень теплий, осінь холодна і з дощами. Зима тривала, з жорсткими морозами», – розповів він про погоду у 2021 році.

Прогноз погоди на зиму від Леоніда Горбаня

Леонід Горбань прогнозує контрастний за температурою січень – теплу першу половину місяця з дощем і мокрим снігом і морозну другу з частими снігопадами.

У першій декаді лютого, за його словами, морози і снігопади збережуться, у другій будуть часті зміни відлиг і холодів без опадів, а в третій буде відносно тепло і опади будуть у вигляді мокрого снігу та дощу.

Прогноз погоди на весну від Леоніда Горбаня

За словами народного синоптика, на початку березня очікуються морози, сніг і дощі, у другій декаді березня – потепління, а потім – нове похолодання і дощі з мокрим снігом.

 

До 20-х чисел квітня прийде «справжнє тепло», але потім знову похолодає і йтимуть дощі.

 

Початок травня буде теплим і дощовим, потім два тижні буде жарко і сухо, в кінці травня стане прохолодніше і знову підуть дощі.

 

Прогноз погоди на літо від Леоніда Горбаня

Народний синоптик чекає, що перша декада червня буде спекотною і дощовою, в середині місяця буде комфортна тепла температура і не буде опадів, а в кінці місяця знову підуть дощі.

Липень, за його словами, буде спекотним (пік спеки – в середині місяця), але з частими дощами та грозами.

На початку серпня буде спекотно і сухо, потім спека послабшає і будуть несильні дощі, а в кінці місяця стане холодніше.

Прогноз погоди на осінь від Леоніда Горбаня

У перші 10 днів вересня, каже народний синоптик, погода все ще буде літньою. В середині місяця, за його прогнозами, почнуться дощі і похолодання, а на початку третьої декади вересня може бути 2-3 дні бабиного літа.

Жовтень, за його словами, буде холодним і сухим, в середині місяця потеплішає, а в кінці місяця будуть дощі та нічні морози.

У листопаді Горбань прогнозує холод, дощі та ранній сніг.

Прогноз погоди на грудень 2021 року від Леоніда Горбаня

Грудень 2021 року, за прогнозами Горбаня, буде морозним. У перші 10 днів місяця він прогнозує крижані дощі, у другій декаді – невеликий сніг, а в третій – морози та снігопади.

За матеріалами: Сегодня

 
 

peredplata