Течія Гольфстрим рекордно сповільнилася і стала слабкою: чому це може загрожувати катастрофою.

Науковці вважають, що до цього призвів вплив людини на навколишнє довкілля. Якщо глобальне потепління прискориться – океанська течія може повністю зупинитися.Система атлантичної течії Гольфстрим, яка несе тепло до Європи, стала слабшою, ніж будь-коли за останнє тисячоліття. Це може призвести до катастрофічних наслідків для деяких європейських країн, таких як Велика Британія та Ірландія.

Згідно з новим дослідженням, опублікованими Nature Geoscience, система Гольфстриму значно сповільнилася – вона не була такою слабкою вже 1600 років.

“Система Гольфстриму працює як гігантська конвеєрна стрічка, транспортуючи теплу поверхневу воду з екватора на північ і відправляючи холодну воду з низькою солоністю назад на південь. Вона переміщує майже 20 мільйонів кубічних метрів води в секунду, майже в сотню разів більше потоку Амазонки”, – пишуть дослідники.

За підрахунками дослідників, від середини XX століття система сповільнилася на 15%. Вчені вважають, що уповільнення Гольфстриму викликано глобальним потеплінням. Справа в тому, що течія рухається завдяки щільній солоній воді, але легша прісна вода порушує цей процес. Існують побоювання, що рясні дощі і інтенсивне танення льодовиків може повністю зупинити Гольфстрім в майбутньому.

Якщо Гольфстрим повністю зупиниться, то велика частина Європи замерзне (на основі цього сценарію навіть був знятий фільм-катастрофа “Післязавтра”). Крім цього, скупчення води, яка в цей час переноситься на північ, прискорить підняття рівня моря уздовж східного узбережжя США, що прискорить затоплення Флориди.

 у Техасі після екстремальних морозів знайшли мертвими сотні кажанів 
. Також постраждала від холодів і місцева дика природа.

Більше читайте тут: https://tsn.ua/nauka_it/techiya-golfstrim-rekordno-spovilnilasya-i-stala-slabkoyu-chomu-ce-mozhe-zagrozhuvati-katastrofoyu-1734586.html?fbclid=IwAR3s6LacgrtZ7YsgFAdShG2W5iLwVCmhScrW1YOuTPMI8Kv1l2Yw7OpEEj4

peredplata