На Буковині стартувала підготовка до нового навчального року – основний пріоритет – наявність укриттів

На Буковині стартувала підготовка до нового навчального року

Про особливості освітнього процесу в умовах воєнного стану розповіла заступниця начальника Чернівецької ОВА Ірина Ісопенко.

Головне:

▪️На Буковині працюють над тим, щоб освітній процес розпочався з 1 вересня у форматі офлайн і діти могли повноцінно навчатися у закладах освіти.

▪️Пріоритетом залишається життя і здоров’я дітей та всіх людей, які залучені до навчального процесу.

▪️Найважливішим індикатором початку очного навчання для закладів освіти є наявність укриттів.

▪️Укриття мають бути в кожному начальному закладі або у безпосередній близькості до нього та розраховані на всіх учасників освітнього процесу. Такі споруди також повинні відповідати нормам інклюзії.

▪️Якщо неможливо забезпечити укриття для усіх – навчання може проводитися в декілька змін, або за змішаною (очно-дистанційною) формою.

▪️У сховищах мають бути створені запаси води, медикаментів, необхідного обладнання та інших матеріалів.

▪️Усі шляхи евакуації мають були промарковані за допомогою покажчиків руху та табличок, які вказують на місце укриття.

▪️В області працюють над питанням якісної системи оповіщення, особливо для дітей з порушенням зору та слуху (це сирени, інформаційні табло та інші способи оповіщення).

▪️Відповідальність за стан укриття згідно чинного законодавства покладено на засновника та керівника закладу освіти.

▪️Найближчим часом для керівників закладів освіти Буковини спільно з ДСНС проведуть серію інструктивно-методичних нарад щодо створення безпечних умов перебування у закладах освіти з урахуванням безпекової ситуації.

▪️У серпні спеціально створені комісії з представниками ДСНС будуть проводити перевірки та оформляти паспорти безпеки на кожен заклад. Після чого керівники зможуть поінформувати батьківську громадськість щодо організації освітнього процесу конкретного закладу та правил безпеки у ньому.

▪️На початку навчального року для персоналу та учнів проведуть тренування щодо порядку дій у разі сповіщення сигналу повітряної тривоги.

▪️Щодо закладів професійної, професійно-технічної, фахової передвищої та вищої освіти, то, як і в закладах загальної середньої освіти, кількість учасників навчального процесу має відповідати кількості місць в укриттях та мають бути дотримані всі інші безпекові заходи. У разі, якщо неможливо це забезпечити, рекомендовано запровадити розподіл годин навчання студентів.

▪️Кількість мешканців гуртожитків також має відповідати кількості місць в укриттях поруч із ними.

▪️Організація освітнього процесу залежатиме й від безпекової ситуації в регіоні.

peredplata