Цифрові технології сучасності. Для чого потрібен QR-код

Поняття та особливості дворазового матричного шифрування інформації

Для чого був створений QR-код і де сьогодні він використовується. Особливості цифрової технології. Методи зчитування та створення нових графічних кодів. 

Сучасний розвиток цифрових технологій привів до створення так званого дворазового матричного шифрування інформації, більш відомого під назвою QR-код. Абревіатура розшифровується як Quick Response, що в перекладі з англійської означає швидкий відгук. Технологія кодування була винайдена японськими IT-фахівцями ще в середині 90-х років для маркування товарів.

Відмінною особливістю QR-коду є те, що він дозволяє вмістити значно більше інформації, ніж звичайний штриховий. Завдяки цьому нова технологія стала широко застосовуватись як альтернатива звичному методу шифрування. Для отримання інформації немає необхідності використовувати спеціальні сканери, достатньо навести на зображення коду камеру смартфона. Після цього користувач буде автоматично перенаправлений на сайт або отримає доступ до певного сайту, наприклад облікового запису ельслотс казино чи сторінки оплати квитка громадського транспорту.

Де знайшов застосування

Робота QR-коду відбувається в тісній взаємодії з комп’ютерною технікою або електронними девайсами, завдяки яким можна відвідати потрібний сайт із інформацією, що зацікавила. Вводити інтернет-адресу вручну довго, а відсканувати чорно-білий квадрат можна за кілька секунд. Сьогодні QR-код використовують із метою

  • активації споживчих знижок;
  • дізнатися про історичні відомості про пам’ятки архітектури;
  • віддаленої купівлі проїзних документів;
  • реклами брендів;
  • поширення інформації у соцмережах;
  • завантаження на пристрій різних файлів.

Крім того, за допомогою таких кодів вноситься інформація до візитних карток і, звичайно ж, маркуються всілякі товари.

Як використовувати QR-код

Що стосується смартфона, тут все дуже просто: увімкнув камеру, навів її на зображення, автоматично отримав результат. У випадку з комп’ютером доведеться скористатися онлайн-сервісами. Щоб розпізнати код, потрібно завантажити його зображення в поле для введення.

Крім цього, існує спеціальне програмне забезпечення, таке як CodeTwo QR Code Desktop Reader. Програми знаходяться у безкоштовному доступі, а їх функціонал дозволяє здійснювати будь-які дії із зображенням коду, у тому числі його сканування на сайті, електронної пошти, рекламного банера або текстового документа.

За допомогою QR-коду та утиліти Чесний знак можна перевірити справжність будь-якого товару. Все, що потрібно зробити, – це запустити програму та відсканувати камерою смартфона зображення коду. Відповідний текст на екрані свідчить про справжність або підробку.

Створення унікального коду онлайн

В інтернеті можна знайти багато сервісів, які дають можливість безкоштовно створити оригінальний QR-код. Серед них the-qrcode-generator.com чи tec-it.com. За допомогою їх інтуїтивно зрозумілого інтерфейсу можливо закодувати будь-яку інформацію: текст, графічне зображення або гіперпосилання.

За допомогою деяких онлайн-сервісів можна створювати коди не тільки для текстових повідомлень, а також інтернет-посилань, а й для візиток та SMS. Для цього достатньо вибрати потрібний режим, розмір картинки та натиснути на Створити код. Згенероване зображення скачується на пристрій. 

Технологія, створена для вузькоспрямованого використання, увійшла практично до всіх сфер діяльності людини, включаючи оплату комунальних рахунків. Щоб відсканувати та розшифрувати зображення коду, достатньо мати звичайний смартфон або ноутбук.

Для формування QR-коду не потрібні спеціальні знання та навички: за допомогою онлайн-сервісів будь-яка людина може створити зашифроване зображення за кілька секунд. Крім маркування товарів воно може також застосовуватися для перевірки їхньої автентичності.

 

peredplata