Наукові розробки вчених з Буковини використовують у міжнародних програмах та космічних технологіях

Понад 50 термоелектричних приладів, конструкції та технології,які захищені більш як 200 патентами, участь у міжнародних наукових програмах і проєктах.Все це про Інститут термоелектрики Національної академії наук та Міністерства освіти і науки України, який працює у Чернівцях.
 
Науковий потенціал та можливості розвитку галузі обговорили начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк та керівник Інституту термоелектрики Національної академії наук та Міністерства освіти і науки України Лук’ян Анатичук.
 
Руслан Запаранюк ознайомився із роботою інституту, побував у музеї закладу та побачив найновіші наукові розробки. За ініціативою закладу у 1994 році створили Міжнародну термоелектричну академію, яка об’єднала провідних фахівців з термоелектрики світу для концентрації їх потенціалу на вирішенні пріоритетних задач приладобудування та розробляє й виготовляє термоелектричну апаратуру для різних галузей.
 
“Розвиток технологій – це завжди поступ вперед. Буковинські науковці беруть участь у престижних міжнародних програмах, зокрема космічних.Заклад залучено до японської програми освоєння Місяця, також він забезпечує космічні програми Євросоюзу термоелектричними приладами, які встановлені вже на більш як 450 космічних об’єктах. Це величезна робота й імідж нашої держави в наукових колах. Розглядатимемо можливість підтримки наукових інновацій в обласній програмі розвитку освітньої галузі “, – каже начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк.
 
 
 
 
 
 

peredplata