Гриневич озвучила кількість дітей, які навчаються мовами нацменшин

Гриневич озвучила кількість дітей, які навчаються мовами нацменшинВ Україні функціонують 735 навчальних закладів, де навчаються 400 тисяч представників національних меншин, заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

\”У нас всього 400 тисяч дітей національних меншин, які вчаться в 735 навчальних закладах\”, – повідомила вона в ефірі телеканалу 112 Україна.

За її словами, в Україні понад 16 тисяч дітей навчаються в 75 загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням румунською мовою.

Гриневич також нагадала, що суть процесу навчання для дітей національних меншин полягає в поетапному введенні викладання предметів державною мовою.

\”На жаль, в частині з мовами національних меншин маємо таку ситуацію, де українська мова є лише дві години на тиждень, коли вона вивчається як предмет\”, – додала міністр.

За інформацією Міносвіти, станом на 1 вересня 2016 року в українських школах навчалося понад 3,8 млн дітей.

Нагадаємо, 25 вересня президент України Петро Порошенко підписав закон про освіту, згідно з яким, мовою освітнього процесу в навчальних закладах є українська мова. При цьому мова нацменшин буде використовуватися в початкових класах, а в 5-9 класах буде вводитися кілька предметів українською мовою викладання.

У свою чергу Румунія висловила стурбованість у зв\’язку з освітньою реформою в Україні. Румунські дипломати наполягають, що згідно з Конвенцією із захисту нацменшин, держава повинна визнавати право представника нацменшин на навчання рідною мовою.

peredplata