Шкільні лісництва формують кадровий резерв лісової галузі на Буковині

На обласний семінар «Формування практичних навичок і умінь в умовах діяльності учнівських лісництв» до Сторожинецького лісгоспу завітали керівники учнівських лісництв зі всієї Буковини, а також керівники гуртків лісівничо-дендрологічного напрямку та викладачі спецкурсу «Основи лісівництва» навчальних закладів області, педагоги Чернівецького обласного та Сторожинецького центрів еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.

Це був важливий захід для освітян, які прищеплюють школярам любов до лісу і повагу до професії лісівника.

«Керівники учнівських лісництв повинні самі добре знати лісівничу справу, щоб навчити дітей її премудростям, цікаво розповідати своїм учням про ліс і лісову галузь. Тому ми з радістю покажемо нашим гостям роботу нашого підприємства, розкажемо про наші завдання, ознайомимо з основними напрямками діяльності лісгоспу, його структурою та матеріально-технічною базою, відповімо на усі питання. Адже роль учнівських лісництв для лісового господарства надзвичайно вагома», – зазначив перед початком семінару головний лісничий ДП «Сторожинецьке ЛГ» Василь Романюк.

«Дуже вдячні лісівникам, що допомагають учнівським лісництвам. Ми робимо з ними одну дуже корисну для усіх справу з профорієнтації учнівської молоді на роботу у лісовому секторі країни», – сказала, відкриваючи семінар, Людмила Юріївна Головченко, директор Чернівецького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, під егідою якого працюють учнівські лісництва.

Людмила Юріївна докладно розповіла про здобутки юних лісівників Буковини, їх педагогів на обласному та всеукраїнському рівнях. Торік, приміром, учнівська команда з Буковини посіла почесне друге місце у національному турі міжнародного конкурсу «Молодь у лісах Європи», усі етапи якого проходили винятково англійською.

«Ми зацікавлені у співпраці з закладами освіти, які зі шкільного класу готують нам, лісівникам, гідну зміну, – наголосив у виступі перед учасниками семінару Тарас Михайлович Собко, головний спеціаліст Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства. –  Тим більше, що сьогодні маємо дефіцит фахівців лісового господарства. Необхідність у кадрах зростає усе більше».

До слова, Тарас Михайлович, працюючи помічником лісничого Чудейського лісництва, викладав у учнівському лісництві місцевої школи.

Після теоретичної частини, проведеної в адміністративному корпусі Сторожинецького лісгоспу, учасники семінару ознайомилися з роботою одного з найповажніших учнівських лісництв Буковини, яке з 1970 року діє у Чудейській загальноосвітній школі №1. Директор школи Раду Емануїлович Петрашеску поділився зі своїми колегами досвідом роботи лісництва, розповів про плідну співпрацю зі Сторожинецким лісгоспом, зокрема Чудейським лісництвом, з гордістю назвав прізвища своїх учнів, які стали лісівниками.

Юні лісівники школи розповіли гостям про історію свого учнівського лісництва, його досягнення.

У Чудейському лісництві учасники заходу оглянули ділянки природного поновлення лісових культур, безпосередньо ознайомилися з роботою лісових розсадників. Інженер ДП «Сторожинецький лісгосп» Вадим Михайлович Яковишин, який також є викладачем кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства Інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ ім. Ю. Федьковича, докладно розповів керівникам учнівських лісництв про весь багатогранний комплекс лісівничих заходів, які проводять лісогосподарські підприємства. А також показав створену спеціалістами лісгоспу за участі спеціалістів ЧОУЛМГ унікальну експериментальну ділянку з вирощування північно-американських видів дерев. «Ця експериментальна ділянка дозволить нам визначити, чи є перспективи використовувати екзотичні види в наших природних умовах і вводити їх у наші ліси», – сказав Вадим Михайлович.

Лісничий Чудейського лісництва Борис Ілліч Токарюк продемонстрував новітні методи вирощування модрини європейської, яку сторожинецькі лісівники останніми роками активно висаджують у лісфонді.

А у Верхньопетрівецькому лісництві учасники семінару ознайомилися з об’єктами лісового насінництва – генетичним резерватом ялиці білої, клоновими лісонасіннєвими плантаціями ялиці білої, модрини європейської і японської.

Обласний семінар шкільних лісництв на базі ДП «Сторожинецьке ЛГ» пройшов на належному рівні. Його учасники подякували сторожинецьким лісівникам за щиру гостинність і конструктивну програму.

«Шкільні лісництва формують кадровий резерв лісової галузі, тому ми лісівники Буковини приділяють велику увагу вихованню гідної заміни. Сьогодні на базі підприємств нашого управління діє 18 шкільних лісництв, основним завданням яких є залучення учнів до суспільно-корисної праці, до охорони природи, набуття знань і навичок ведення лісового господарства. Юні лісівники охороняють ліси від пожеж, доглядають за лісокультурами, збирають насіння, заготовляють лікарські рослини, велику увагу приділяють пропаганді природоохоронних знань та проведенню дослідницької роботи. Ми ставимо за мету відновити роботу шкільних лісництв, збільшити їх кількість до 35, як було 5 років тому, адже там виховуються молоді лісівники, які творитимуть і доглядатимуть ліси майбутнього», – наголошує начальник Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк.

Прес-служба Чернівецького ОУЛМГ

 

 

 

 

 

peredplata