У Чернівцях школи з неоптимізованими класами дофінансують за рахунок місцевого бюджету

30 травня 2019 року Верховна Рада України  у першому читанні прийняла за основу закон «Про повну загальну середню освіту», відповідно до якого з 1 вересня школярів чекають нововведення.

 Вільний вибір форми навчання, ніякого відбору і «вступних внесків» у перший клас, скасування шкільної форми, електронні учнівські квитки, конфіденційність в системі оцінювання, заборона дошок пошани та ін.

Окрім того, уряд розробив нову формулу освітньої субвенції, за якою Міністерство освіти та науки буде фінансувати лише ті класи у школах обласних центрів, де навчаються не менше 27 учнів. Якщо наповненість менша, класи утримують за рахунок місцевого бюджету.

 Сергій Мартинюк, начальник управління освіти Чернівецької міською ради, повідомив що кожний навчальний заклад надав управлінню освіти Чернівецької міської ради пояснення, чому в деяких випадках немає можливості оптимізувати класи. Про це інформує Bukovyna.ua.

«Наприклад, паралельні класи є різнопрофільними: в одному профіль – українська мова, в іншому – математика, в третьому – англійська мова, звести їх у два не зовсім правильно. У школі №6 та у ліцеї №4 в дев’ятому класі навчання здійснювалось по двох профілях. Логічно, залишити два 10 класи. Там не буде наповненості по 27 учнів, а буде по 22. Звести їх докупи – 40 учнів в класі. Я вважаю, що це не дуже правильно. Проте, у місцевому бюджеті кошти на утримання тих класів які не оптимізовані і не підпадають під освітню субвенцію – є», додає керівник управління.

 За словами  Сергія Мартинюка, тема щодо оптимізації класів в більшій мірі надумана, оскільки щороку управління освіти проводить оптимізаційні заходи щодо мережі класів шкіл міста. Після цього кожного вересня вона затверджувалася виконкомом. Раніше, ця мережа не обговорювалася, тому і резонансу такого не було. Зараз, батьки та адміністрація закладів не можуть бути певні, що буде затверджено саме ту концепцію, яку подало управління освіти.

peredplata