У Міносвіти показали нові розцінки за рік навчання у вишах: скільки коштуватиме освіта в Чернівцях

 

 

Міністерство освіти і науки оприлюднило дані щодо мінімальної вартості контрактного навчання у кожному зі 160 закладів вищої освіти, за якими ціна коливається від 6 до 47 тисяч гривень за рік.

Водночас у майже 100 університетах та закладах фахової передвищої освіти мінімальна вартість контракту не буде перевищувати 20 тисяч гривень, повідомляє molbuk.ua із посиланням на пресслужбу МОН.

“У 2020 році мінімальна ціна навчання на контракті не може бути меншою, ніж 60% від фінансування, яке держава виділяє в перерахунку на одного студента-бюджетника в конкретному університеті. Це стосується лише 38 найбільш популярних спеціальностей та почне діяти для студентів, які вступатимуть у 2020 році, і не вплине на тих, хто вже навчається. Власне, навіть серед майбутніх першокурсників нововведення торкнеться максимум 16% цьогорічного набору”, — цитує пресслужба МОН заступнка міністра освіти і науки Єгора Стадного.

Найдорожча мінімальна сума контракту вказана у Київському національному університеті культури і мистецтв, де навчання для молодшого бакалавра коштує 35 591 грн, для бакалавра — 39 546 грн, а для магістра — 47 328 грн.

Зазначається, що мінімальна вартість навчання враховує доходи людей і не може бути вищою за 3 середні зарплати у області. Вона поширюється на 38 найпопулярніших спеціальностей у державних університетах і тих приватних, які будуть отримувати державне фінансування. З-поміж них: право, економіка, політологія, менеджмент, маркетинг, міжнародні відносини, дизайн, туризм, спеціальності галузей інформаційних технологій та деякі спеціальності сфери охорони здоров’я, зокрема стоматологія, фармація, педіатрія тощо.

Серед ВНЗ Чернівців вказаний Чернівецький національний університет ім. Федьковича і Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ.

Так, у ЧНУ мінімальний розмір плати за рік навчання коштуватиме 10828 грн для молодшого бакалавра, 12031 грн – для бакалавра і 15641 грн – для магістра.

У ЧТЕІ КНТЕУ розцінки вдвічі вищі: рік навчання бомодшого бакалавра обійдеться у 21460 грн, 23844 грн – для бакалавра і 24198 – для магістра.

peredplata