«Противсіхи» у БДМУ – проти всіх

Вже більше року, як у Чернівцях не можуть обрати ректора БДМУ. Спочатку кандидатів було багато. Потім стало менше. кілька з них не могли усвідомити, що для участі у виборах треба було отримати сертифікат про здачу екзамену з української мови. Їх не допустили до виборів.

Залишилися тільки чотири.

У першому турі виборів голосування показало, що жоден кандидат не  набрав 50 відсотків і – один голос. Тому у бюлетені з’явилася графа «Проти всіх». І вона набирала найбільше голосів.

 

У другий тур виходять Віталій Максим’юк і Оксана Андрієць. Максимюк набрав 209 голосів, а Андрієць – 171.

 

Але з’ясувалося, в університеті найвищий авторитет здобув якийсь віртуальний ”противсіх ”. Він переміг у першому турі, набравши 273 голоси. Це було найбільше розчарування серед всіх.

 

Подібний приклад є у Київсько-Могилянській академії, де ректора обирали роками і не могли обрати. А тепер міністерство хоче вузові накинути свого керівника. Якщо у Буковинському державному медичному університеті почнеться вакханалія ”противсихів”, то ректора не зможуть обрати ще кілька років. А через якийсь час вольовим методом з міністерства призначать свою людину.

І, напевно, не без впливу якихось політиків, не завжди чесних.

 

І хтозна,чи це буде на користь ВУЗу, на користь студентам, викладачам і медицині. Тим паче, що зараз закінчуються контракти двох проректорів.

 

Тобто у ВУЗі починається безвладдя. Кому воно потрібно? Тим, хто цього хоче, аби добре поживитися на ньому? Політикам нечесним і сірій масі?

 

Через тиждень відбувся другий тур, де за місце очільника змагатимуться Віталій Максим`юк, який у першому турі набрав більше голосів та Оксана Андрієць у якої відповідно друге місце у рейтингу .

 Ці вибори запам’ятаються тим, що медичну еліту Буковини нечесні політики спробували скомпрометувати. Спочатку здалося, нібито кандидати один одного обливають багнюкою. Так ні. Всередині вузу є велика і небезпечна сила – «противсіхи».

 На теледебатах на ТВА ми побачили двох високоінтелігентних та моральних представників університету. Кожен з них гідний зайняти місце ректора. Але там десь у закуліссі сидить «противсіх». Це той, хто вже більше 30 років шкодить Україні, нації та еліті. Ми його пам’ятаємо у холуях Януковича. Ба більше. Ми його пам’ятаємо у Чернівцях ще у кінці 90-х років. Тоді тут буйним цвітом розцвітали есдеки. Вони ненавиділи все українське, ненавиділи прогресивну молодь і Українську державу.

 Есдеки тоді захоплювали владу скрізь по Україні. Спробували захопити й медуніверситет. Але прогресивні вчені, педагоги і основна рушійна сила – студентство більше десятиліття не допускали нечесних політиків до керівництва вузом. Тоді студенти виходили на мітинги з гаслами: «есдека – на смереку».

 Тільки з приходом до влади Януковича есдеки, а згодом – регіонали поставили керувати Бойчука. Після цього в медуніверситеті запанувала атмосфера доносів, недовіри, авторитаризму. Там пригноблювали і викладачів, і студентів. Есдеки помстилися за свій страх. І продовжують цю ганебну справу далі. Це вони чинять беззаконня і перешкоджають обранню ректора. Бо не з їхньої когорти нинішні кандидати.

 Зараз про це дізналися всі. Вилізло шило з мішка – колюче есдеківське, антиукраїнське. Але правда перемагає. Нинішні кандидати на посаду ректора показали себе з найкращого боку.

 Їхня високоморальна поведінка, повага один до одного і до колективу поставили під сумнів діяння «противсіхів».  

Але небезпечна тенденція «противсіхів» у БДМУ не була подолана. За результатами голосування у другому турі знову жоден кандидат не набере необхідної кількості голосів.

 Ера есдеків, регіоналів і «противсіхів» на Буковині, на жаль, не закінчилася.

 

Загалом проголосувало 780 виборців.

І знову перемогли «противсіхи».

Зокрема 331 виборців не підтримали жодного кандидата.

“За” Віталія Максим’юка проголосували – 255

“За” Оксану Андрієць – 182

Недійсних бюлетенів – 4

 

peredplata