Словацьку партію Smer можуть виключити зі списку “Партії європейських соціалістів” і вигнати її з Європарламенту

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Словацьку партію Smer можуть виключити зі списку “Партії європейських соціалістів”, а заразом і вигнати її з Європарламенту. Головною причиною стала перемога на парламентських виборах у Словаччині партії Smer, лідер якої Роберт Фіцо має проросійські погляди. Сама ж Партія європейських соціалістів після перемоги Smer знаходиться під постійним як внутрішнім, так і зовнішнім тиском, інформує Politico.
Європейські соціалісти перебувають під зростаючим тиском, щоб вигнати Роберта Фіцо, який готовий повернутися до влади в Словаччині після того, як його партія Smer перемогла на виборах минулих вихідних, виступаючи проти України.
Фіцо, який може сформувати коаліційний уряд, був вигнаний з уряду на тлі антикорупційного повстання в 2018 році, але тепер здобув перемогу, запропонувавши припинити військову підтримку сусіда України та критикуючи санкції ЄС проти Росії. бити тривогу в Києві та Брюсселі.
Лідер Європейської народної партії Манфред Вебер у вівторок на прес-конференції в Європейському парламенті порівняв словацького політика з угорським Віктором Орбаном, який вивів своїх євродепутатів із правоцентристської групи Вебера у 2021 році, коли ЄНП обмірковувала його виключення.
“Кожного разу, коли ми слухаємо Фіцо, це звучить як Орбан”, — сказав Вебер, маючи на увазі позицію словака щодо Росії та “стосовно меншин” у його країні. “Те, що я прошу, це роз’яснення з боку соціалістів, і що вони зараз збираються робити з членом своєї родини, партійєю Smer?”.
Сам Фіцо в понеділок написав у Facebook, що замість того, щоб його привітала з перемогою Партія європейських соціалістів, він отримав “чорну мітку.
“Це дійсно красиво, демократично. Або ми скажемо те, що хочуть США, або вони нас виженуть. Голова PES скрупульозно дотримується філософії, згідно з якою той, хто виступає за мир, є розпалювачем війни, а той, хто виступає за війну та вбивства, є активістом миру… Неправильно шантажувати суверенного політика”, – сказав Фіцо у відео.
Топ депутат Європарламенту від соціалістів Педро Маркес провів різницю між змістом кампанії Smer — яка була відзначена, наприклад, гомофобною риторикою — та політикою, яка може бути проведена, якщо вона сформує уряд. “Якщо це продовжуватиметься, якщо це перейде від риторики до дій у новому уряді, може бути розпочато процес санкцій, і процес вигнання може бути однією з дій усього ЄС”, — сказав португальський законодавець у Європаеламенті.
“Ми не применшуємо важливості того, що було сказано під час кампанії”, — наполягав Маркес. “Ось чому ми вже розглядали це на партійному рівні кілька місяців тому, і відбулася відповідна дискусія зі з представниками партії Smer”.

peredplata