За минулу добу шахраї ошукали буковинців на суму понад 225 тисяч гривень

Використовуючи різні схеми шахрайства, аферисти входять в довіру до громадян, довідуються конфіденційну інформацію  та спустошують їхні карткові рахунки. Правоохоронці закликають жителів краю дотримуватись правил онлайн-безпеки.

9 листопада до Чернівецького райуправління поліції звернувся 54-річний житель Вижницького району, який став жертвою «псевдобанкіра». Заявник повідомив правоохоронцям, що йому зателефонував невідомий, який представився співробітником банку. Під час розмови співрозмовник, увійшов у довіру до буковинця, надіслав фішингове посилання, перейшовши за яким, чоловік підтвердив списання коштів з банківських рахунків. В результаті чого буковинець втратив майже 144 тисячі гривень.

Також цього дня за подібною схемою аферисти ошукали, ще двох буковинців. Як розповіли заявники співробітникам поліції, що їм зателефонували нібито працівники фінансової установи та повідомили, що хтось намагається зняти гроші з їхніх банківських рахунків. Потерпілі виконали всі вказівки співрозмовників, а саме надали дані  карток. Внаслідок чого з рахунку 37-річного жителя села Шипинці зникло понад 17 тисяч гривень, а у 50-річної жительки міста Сокиряни – 3600 гривень.

Ще однією жертвою шахрайства став 56-річний чернівчанин, який хотів придбати булер’ян в інтернеті. Чоловіка повідомив правоохоронцям, що перерахував на рахунок нібито продавця 5200 гривень, а бажаний товар так і не отримав.

Крім цього, від шахрайських дій потерпіли ще дві жительки Чернівецького району. Буковинки розповіли співробітникам поліції, що з їхніх банківських карток невідомі особи перерахували кошти. У 46-річної жительки міста Новоселиця шахраям вдалося заволодіти майже 40 тисячами гривень, а у 34-річної жительки селища Глибока – 17 тисячами гривень.

За вказаними фактами незаконного заволодіння коштами громадян шахрайським шляхом, слідчі та дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження, передбачені статтею 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці закликають буковинців нікому та ні за яких обставин не розголошувати свої персональні дані і конфіденційну інформацію про банківські рахунки, а тим паче не перераховуйте кошти на невідомі рахунки, навіть якщо вас про це просять нібито співробітники банку.

Також поліцейські застерігають не довіряти дзвінкам від незнайомців. Під час здійснення покупок-онлайн візьміть собі за правило оплачувати за товар після його отримання.

Джерело: Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області

peredplata