За вчора “на гачок” шахраїв потрапили п’ятеро буковинців

Цього разу жертвами шахраїв стали четверо жителів обласного центру Буковини та мешканка Чернівецького району. Щоб незаконно виманити кошти громадян, аферисти використовували різні шахрайські схеми. Наразі буковинські поліцейські вживають заходів щодо встановлення та притягнення правопорушників до відповідальності.

Учора, 26 січня, із заявою про вчинення шахрайства до поліції звернулася 33-річна чернівчанка. Заявниця розповіла працівникам поліції, що в одній із соцмереж її ошукали невідомі особи, під приводом інвестування коштів в криптовалюту. Жінка самостійно перерахувала на рахунок, наданий нібито інвестором – 17 275 гривень, після чого зрозуміла, що її ошукали аферисти.

Цього ж дня із повідомленням про шахрайство до поліцейських звернувся 18-річний житель обласного центру. Буковинець розповів правоохоронцям, що на одній із інтернет-платформ знайшов оголошення про оренду квартири та перерахував на рахунок «рієлтора» передплату 3000 гривень. У подальшому звʼязок з псевдорієлтором обірвався, а хлопець зрозумів, що його ошукали шахраї.

67-річний чернівчанин повідомив співробітникам поліції, що до його дружини зателефонувала невідома особа, яка представилась представником служби безпеки одного із банків. Під приводом захисту банківського рахунку від шахрайських дій співрозмовник дізнався необхідну конфіденційну інформацію, після чого з банківського рахунку 63-річної буковинки було знято майже 19 тисяч гривень.

Також цього дня до працівників поліції звернулася 43-річна жителька Чернівців, яку ошукали недобросовісні продавці. Заявниця розповіла правоохоронцям, що в одній із соцмереж знайшла оголошення про продаж необхідного їй товару. У подальшому нібито продавець надіслав буковинці посилання, перейшовши за яким з карткового рахунку жінки списалося 3700 гривень.

33-річна жителька Красноїльська розповіла правоохоронцям, що виявила на своїй банківський картці відсутність 4600 гривень. Зі слів потерпілої, кошти були перераховані на невідомий рахунок.

За фактами незаконного заволодіння коштами громадян слідчі та дізнавачі поліції Буковини внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками статті 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Наразі проводяться досудові розслідування.

Поліцейські наголошують буковинцям на дотриманні правил онлайн-безпеки, щоб захистити свої заощадження від шахраїв:

• не розголошуйте своїх персональних даних і конфіденційної інформації про банківські рахунки;

• не переходьте за сумнівними посиланнями;

• не вводьте конфіденційну інформацію чи реквізити карткових рахунків на підозрілих сайтах;

• не перераховуйте кошти на невідомі рахунки.

Також правоохоронці застерігають краян не довіряти продавцям в інтернеті. Під час онлайн-покупок почитайте відгуки на сторінці, перевірте контактний номер через мобільні застосунки, візьміть за правило «не здійснювати передоплат».

Джерело: відділ комунікації поліції Чернівецької області

peredplata