У Чернівецькій області спалах АЧС. Загинуло 64 тварини

У Дністровському районі спалах АЧС. Діє заборона на продаж живих свиней та продуктів із них.



Станом на 10 квітня у Дністровському районі зафіксовано 20 випадків загибелі свиней. Загалом — 64 тварини. З них: 26 диких свиней у мисливських угіддях ГО «Бесарабський мисливець», 2 свійські — на сміттєзвалищі в селі Білоусівка. Поодинокі випадки виявлено в селах Вашківці, Шебутинці, Грубна, Гвіздівці, Василівка. Найбільше — у вольєрі для диких тварин Ломачинецького лісництва: 21 загибла свиня з кінця березня по 10 квітня.

Про це йдеться на сторінці ФБ novod.info.



Загалом у районі офіційно відкрито 4 епізоотичних осередки африканської чуми свиней. Карантинні обмеження тривають 40 днів з моменту останнього випадку загибелі в межах 10-кілометрової зони.



Наразі карантин з деяких територій вже знято, зокрема: з мисливських угідь «Бесарабський мисливець» та з місця спалення трупів у Романківцях.



У всіх неблагополучних пунктах ведуться необхідні заходи боротьби з АЧС. Найважливіше — нових випадків загибелі свійських свиней не фіксується.



Новодністровськ продовжує перебувати у зоні нагляду (10 км від межі зони захисту). Для недопущення поширення захворювання африканської чуми свиней триває заборона торгівлі на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, за наявності ветеринарних документів.



Дністровське районне управління Держпродспоживслужби Чернівецької області нагадує власникам господарств прості, але важливі правила як запобігти африканській чумі свиней.



• Утримуйте свиней у закритих приміщеннях, не допускайте їх вигулу.

• Обмежте контакт тварин із людьми та іншими тваринами.

• Регулярно прибирайте та дезінфікуйте приміщення.

• Догляд за свинями має здійснюватись у змінному спецодязі.

• Боротьба з гризунами — обов’язкова.

• Не купуйте свиней без документів, а м’ясо — на стихійних ринках.

• Забій проводьте лише після огляду ветеринара, а продукцію — тільки після експертизи.

• Не використовуйте недоварені харчові відходи для годівлі тварин.

• Не переробляйте трупи свиней — повідомляйте ветслужбу.



Після відвідин лісу чи саду змінюйте одяг та взуття перед входом у хлів. Не допускайте собак та котів до свиней.



Пам’ятайте: лише суворе дотримання цих правил дозволить уникнути спалаху небезпечної хвороби та економічних втрат.



З усіх питань звертайтесь до фахівців Держпродспоживслужби за адресою: м. Сокиряни, вул. Центральна, 67. Телефон: 2-12-51.

peredplata

Залишити відповідь