Від контрабанди до відпочинку АТОшників. Всі версії стрілянини в Мукачевому

TSN зібрали усі версії від усіх учасників конфлікту та cпробували звести до спільного знаменника усе, що відбувається у Мукачевому.

Події, які відбуваються в Мукачевому вже декілька днів, сколихнули Україну. Увага багатьох користувачів соцмереж протягом вихідних була прикута саме до Мукачевого, і дехто вже встиг охрестити це \”другим фронтом\”. Версій того, що там відбулося, було настільки багато, що нескладно заплутатися і втратити голову у вирі здогадок.

Український Фейсбук розділився на декілька таборів, розсваривши навіть тих, хто раніше був по одну сторону барикад. Ми зібрали усі версії від усіх учасників конфлікту та cпробували звести до спільного знаменника усе, що відбувається у Мукачевому.

Що відомо

У суботу, 11 липня, у Мукачевому під час зустрічі народного депутата з парламентської групи \”Воля народу\” Михайла Ланьо та керівника 1-го запасного батальйону ДУК \”Правий сектор\”, сталася перестрілка, в результаті чого загинула одна цивільна людина.

Після того, як на місце конфлікту під\’їхали силовики, а сама розмова не дала жодних результатів, бійці \”Правого сектору\”, які прибули на зустріч на трьох броньованих позашляховиках, підірвали димову гранату і вирвались за місто.

На трасі їх зупинив блокпост міліції, який бійці \”Правого сектору\” пройшли з боєм, застосувавши автомати, кулемет, встановлений на одній з машин, та гранатомети. У результаті три машини міліції були знищені.

Бійці \”Правого сектору\” прорвались до лісу, де й зайняли оборону. Перемовником від ДУК виступив нардеп та один із найвпливовіших бізнесменів на Закарпатті – Віктор Балога.

Генпрокуратура створила спеціальну міжвідомчу групу для розслідування цього епізоду, який там кваліфікували як теракт.

СБУ та МВС були готові штурмувати позиції бійців у лісі, щоб роззброїти їх. Проте самі бійці заявили, що складуть зброю лише за умови, що їх про це попросить провідник \”Правого сектору\” Дмитро Ярош.

Ярош прилетів на Закарпаття. Протягом усієї неділі тривали його переговори із президентом Петром Порошенком, а також силовим блоком. На час переговорів запланований раніше штурм був відкладений. Пізніше радник міністра МВС Антон Геращенко повідомив, що двоє бійців \”Правого сектору\” склали зброю і здалися, а решту продовжують шукати.

Версія \”Правого сектору\”

За версією бійців \”Правого сектору\”, на \”стрілку\” до спортивного комплексу \”Антарес\” їх покликав сам Михайло Ланьо, який до того ж є власником цього клубу. Нардепа називають місцевим кримінальним авторитетом на прізвисько \”Блюк\”. Відповідна версія з\’явилася у відеозверненні бійців \”Правого сектору\”, які переховувалися в лісі.

У \”Правому секторі\” повідомляють, що поки тривала їхня розмова з Ланьо, до спорткомплексу під\’їхали силовики в повному екіпіруванні, але без розпізнавальних знаків, які й почали стрілянину. За даними ДУК, місцеві силовики мають свою частку від контрабанди і діють спільно з Ланьо.

Після цього бійці \”Правого сектору\”, за їхніми словами, під димовим прикриттям вирвались зі спорткомплексу і виїхали за місто. На запитання, звідки у бійців на Закарпатті автомати, кулемети та гранатомети, керівник інформслужби \”Правого сектору\” Артем Скоропадський заявив, що \”це зброя, здобута в боях\”.

У \”Правому секторі\” заявили, що депутат Ланьо кілька днів домагався зустрічі з ними. Причина нібито в тому, що \”Правий сектор\” патрулював на кордоні та заважав Ланьо займатися контрабандою цигарок до ЄС.

Версія ГПУ та МВС

Офіційна версія дещо відрізняється від розповіді бійців \”Правого сектору\”. Відтак, криваві події суботи 11 липня в Мукачевому почалися зі \”стрілки\” між бійцями \”Правого сектору\” і людьми депутата-регіонала Михайла Ланьо, яка була призначена у ресторані \”Дракон\”, а пізніше перенесена до спорткомплексу \”Антарес\”.

Представники \”Правого сектору\” прибули на чотирьох джипах, усього їх було 21 особа. Вони підійшли до воріт і попросили охоронця викликати Михайла Ланьо. Після перепалки охоронцеві вистрілили в голову. Приблизно о 13:20 на черговий номер 102 надійшло повідомлення, що люди в камуфляжі перекрили вулицю Лермонтова, де розташовані ресторан \”Дракон\” і комплекс \”Антарес\”.

На місце прибув начальник міліції міста Віталій Шиманяк. В ході переговорів йому поставили ультиматум – здати зброю. Коли начальник відмовився, почалася стрілянина – представники \”Правого сектору\” стріляли в повітря, вибухнула димова шашка. Джипи протаранили міліцейський УАЗ і почалася погоня.

На розвилці Мукачеве-Колчине бійці \”Правого сектору\” виїхали на трасу Київ-Чоп, проте в районі заправки трасу перекрили три машини МВС. На першій машині колони \”Правого сектору\” був встановлений стрічковий кулемет Калашникова. Стрілянина велася також з РПГ і Мух. Три міліцейські машини були знищені, колона джипів прорвалася в район Червоної гори, на в\’їзді в Мукачеве з боку траси Київ-Чоп.

Пізніше з\’явилося оперативне відео стрілянини у Мукачевому, на якому серед іншого видно, як посеред дороги бійці \”Правого сектору\” кладуть в багажник автомобіля тіло охоронця. Однак виявилося, що він живий. Його забрала швидка. Нині чоловік перебуває у комі.

Після цього у Києві президент Петро Порошенко виступив з вимогою негайно покарати тих, хто почав війну у мирному місті. До справи приєднались СБУ та Генпрокуратура. Одразу було порушено кримінальну справу за \”створення злочинного угрупування\” та \”теракт\”.

Версія Ланьо та Балоги

Як пише \”Українська правда\”, посилаючись на власні джерела, Михайло Ланьо почав усіляко відхрещуватись від конфлікту. \”Я до цього не причетний, і взагалі вважаю, що я в цій історії – постраждалий. В чому я винен? У тому, що ми з комбатом розмовляли?\”, – заявив він.

За версією Ланьо, він \”Правий сектор\” до себе не кликав, вони прийшли самі. При чому не для того, щоб говорити про контрабанду, а попросити про допомогу. \”Вони мені сказали, що хочуть до мене приїхати. Я сказав – нехай приїжджають. Але я не думав, що вони таки приїдуть\”. Ланьо стверджує, що комбат попросив його про допомогу для солдат, що повертаються з АТО, щоб вони відпочили в санаторії.

Він також стверджує, що під час зустрічі \”Правий сектор\” взагалі не запитував його про кришування контрабандних потоків. При цьому Ланьо пов\’язує дії \”Правого сектору\” з іншим закарпатським діячем, із яким у них конфлікт \”відколи знайомі\” – з Віктором Балогою.

Балога був дещо стриманішим у коментарях щодо Ланьо і сказав, що нормально спілкується із ним, і що конфлікт у них був вже давно, ще під час виборів мера Мукачевого. Балога також написав у своєму Фейсбуці, що не зацікавлений у конфлікті.

\”Я роблю все можливе і неможливе, щоб повернути Мукачево до нормального життя. Мій інтерес полягає в тому, щоб на вулицях нашого міста не стріляли. Мені не цікаво, хто в цій історії кому Рабінович. Але мені не подобається, що дехто хоче мене в неї вплутати лише тому, що все відбулося в Мукачеві\”, – наголосив він.

Станом на 12:00 понеділка Генеральна прокуратура України заявила, що проводить допит народного депутата Михайла Ланьо, а наступним допитають народного депутата Віктора Балогу.

Позиція \”Правого сектору\”

Активісти \”Правого сектору\” розпочали акції протесту у різних містах України на підтримку своєї сили, виправдовуючи дії закарпатських бійців. До пікетів їх закликав лідер організації Дмитро Ярош. Про це було сказано в його офіційній заяві. Ярош вимагав заарештувати усіх, причетних до трагедії у Мукачевому, а також звільнити керівників силових структур.

\”Закликаємо продовжити безстрокові політичні акції до арешту винних, на думку \”Правого сектору\”, у трагедії, Ланьо, Медведчука та відправки у відставку всього керівництва силових структур Закарпатської області та міністра внутрішніх справ Авакова\”, – йшлось у заяві Яроша.

Проте, вже у понеділок, 13 липня, керівництво \”Правого сектору\” почало співпрацювати з Антитерористичним центром Служби безпеки України для стабілізації ситуації в Мукачевому. Відповідну заяву розповсюдив лідер \”Правого сектору\” Дмитро Ярош. Він також наполягав на тому, щоб бійці ПС не припиняли акції протесту, поки не будуть виконані раніше поставлені ним умови.

Позиція влади

Президент України випустив лише єдиний коментар стосовно подій у Мукачевому. Він датований ще 11 липня, коли конфлікт ще не досяг своєї критичної точки. \”Доручив правоохоронним органам роззброїти і затримати злочинців, які вчинили стрілянину і вбили мирних мешканців Мукачевого. Держава повинна дати рішучу відсіч всім проявам бандитизму\”, – йшлося у заяві президента.

\”У Закарпатській області триває спецоперація із блокування, роззброєння і затримання банди, яка в суботу здійснила напад на цивільний об\’єкт у Мукачевому. Застосувавши гранатомети, бандити знищили два міліцейських авто, поранили чотири цивільних особи і трьох працівників міліції… Бандитам запропоновано здатися. У разі відмови до злочинців, згідно чинного законодавства, буде застосовано силу. Переконаний, держава повинна давати найрішучішу відсіч всім проявам збройного бандитизму\”, – водночас йдеться у заяві глави МВС Арсена Авакова.

\”Події в Мукачевому обурили всю країну. На мою думку, жодна ідеологія, політичні гасла або заклики до патріотизму не можуть виправдати насилля, незаконного використання зброї, непокору правоохоронним органам та державним інституціям. Події, що відбуваються в Мукачевому не можна кваліфікувати інакше, як бандитизм\”, – прокоментував події у Мукачевому спікер ВР Володимир Гройсман.

Водночас, в СБУ заявили, що гарантують справедливий розгляд теракту, якщо всі бійці \”Правого сектору\”, які взяли участь у подіях в Мукачевому, здадуть зброю і почнуть співпрацювати з владою. \”Є незаперечний факт, на який держава зобов\’язана відреагувати насамперед – загинули люди, є поранені. Необхідно не допустити кровопролиття, не допустити жертв. Це найважливіше. Ми в постійному зв\’язку з керівництвом ПС, ситуація стабільна. Вирішувати проблему необхідно з урахуванням позиції всіх сторін. Продовження бойових дій ми не допустимо\”, – заявив глава СБУ Василь Грицак

peredplata