Якщо воїни АТО заважають вам відпочивати і розважатися, то йдіть самі воювати

Якщо воїни АТО заважають вам відпочивати і розважатися, то йдіть самі воюватиВоїна АТО не впустили у ресторан. Бо він не \”по формі\” одягнений.

Сита, чиста і відносно спокійна Україна живе так, як ніби в ній немає війни. ТРЦ влаштовують багатолюдні ночі розпродажів, дорогі тури на Мальдіви продаються без проблем, а ночами біля клубів – паради дорогих машин.

У цьому світі «без війни» бійцям, військкомам, волонтерам з їх якимись вічними проблемами, потребами місця немає. Вони – прикре нагадування про реальність, яку багато наполегливо відкидають. Дійшло до того, що військовим в камуфляжі намагаються забороняти входити в кафе. Тому що вони «заважають відпочивати».

Парамедик із зони АТО Олександр Моїсеєнко виявився одним з таких . Він зайшов у київський ресторан, щоб з\’їсти біфштекс – шматок соковитого м\’яса на сервірованому столі ледь не снився йому на фронті. Але в ресторані бійцеві АТО відмовили в столику, заявивши, що в польовій формі сюди не можна.

Саша – спец по евакуації поранених з поля бою. Виносить, вивозить бійців з передової, знає, як увійти в бій і витягнути пораненого, щоб той залишився живий. У АТО вже майже два роки, зараз служить в секторі «С» (Дебальцевська дуга).

У Києві він опинився на цей раз випадково – повертався на фронт, і зламалася машина. Ну а якщо вже опинився, вирішив виконати фронтову мрію – поїсти хорошого м\’яса.

«Хотілося шматок м\’яса з кров\’ю, без всякого гарніру і щоб на свіжому повітрі обов\’язково, – смачно розповідає він. – Там (в АТО, – ред) неможливо поїсти на вулиці, тому що коли не стріляють, то бігають голодні собаки і постійно тобі дивляться в рот. Так хотілося сісти десь і просто з\’їсти цей довбаний шматок м\’яса! ».

Увечері в п\’ятницю Саша зайшов у «Мафію». Підійшов до дівчини на ресепшені, попросив столик. Відповідь убила наповал:

«А у нас не можна в формі», – видала дівчина.

Розповідаючи про це Олександр і через чотири дні після інциденту злиться – дуже було прикро. Принизливо.

«Я взагалі весь час в камуфляжі, у мене тепер немає цивільного одягу», – говорить він.

Важливо сказати, що заходячи в ресторан, наш співрозмовник був тверезий і охайний. До речі, зовсім перестав пити Саша на фронті – каже, що «задолбался витягувати з поля бою трупи, що пахнуть алкоголем». А тепер навіть одна думка про випивку викликає огиду.

Але Саша впевнений, що відмовили в столику в ресторані йому зовсім не через те, що він військовий у формі.

 «П\’ятниця, сьома вечора, повний зал, і тільки два столи на вулиці без таблички« резерв ». Я впевнений, що дівчинка на ресепшені чітко вгадала мій чек. І мені відмовили з економічної причини. Їм потрібна була компанія за той столик, а не мої 150 гривень », – з гіркотою говорить він.

М\’яса Саша в той день таки поїв – зайшов до закладу неподалік. А в «Мафію» вирішив більше не ходити.

«І той, хто мене поважає – не піде. Дуже шкода, звичайно, кухня хороша », – говорить він. Розповідає, що після того як він написав про те, що трапилося на «Фейсбуці» з ним зв\’язалися представники «Мафії» – вибачалися, говорили, що це непорозуміння, що хочуть як-небудь загладити провину. Але він не захотів з ними більше спілкуватися.

«Мені не потрібна компенсація. Мені нормальне ставлення потрібно. Це чисто емоційний … Я приїжджаю до Києва, приходжу на Майдан, дивлюся на хороших людей, енергією заряджаюсь, дізнаюся, за що воюю. А тут ці «у формі не можна …»

ТОЧНО зв\’язалася з адміністрацією «Мафії», до якої не пустили Олександра Моїсеєнка. Бренд-менеджер MAFIA України Ольга Макєєва не стала нічого заперечувати: таке дійсно було, проте підкреслила, що це прикре непорозуміння, і в камуфляжі в ресторани «Мафія» ходити можна.

Того разу, пояснює Макєєва, Олександра не обслужили, бо вільний столик на вулиці був один, та й той зарезервований. До офіціантці, яка сказала, що у формі не можна «було вжито заходів, співмірні з репутаційними втратами компанії».

  Добре, що в «Мафії» визнали свою неправоту і оперативно зреагували. Але вся ця історія дуже вже показова, дуже вже точно фіксує час, в який ми живемо.

Важливо навіть не те, з яких причин бійцеві АТО, який щодня ризикує життям, не дали столик у ресторані. Тут мова не про бізнес.

Мова про розуміння. На рівні підсвідомості в нас повинно вкоренитися: головні люди в Україні зараз – вони. Наші військові, добровольці, бійці АТО. Їм за замовчуванням повинні бути надані повага, підтримка, посильна допомога. Все найкраще.

А Київ, схоже, все ще в іншій галактиці. З дискотеками, розпродажами, концертами. Адже це вже не перший випадок, коли бійцям як би показують: хлопці, ви тут зайві. Пам\’ятайте в березні мережу київських кафе L\’Kafa заборонила входити відвідувачам у формі, тому що вони «заважають відпочивати людям». А кафе, яке влаштовувало салюти біля військового госпіталю в Ірпені – поранені від цих вибухів посеред ночі зривали з себе катетери і кидалися на підлогу, як в окоп.

… Загалом, посадили б Олександра за столик, обслужили б позачергово, за вищим розрядом, з подарунком від шеф-кухаря … Це ж найменше, що ми в змозі дати людині, котра місяцями не бачить нормального життя в тому числі і заради того, щоб ми з вами спокійно могли жити, працювати і сидіти в ресторанах.

Щоб за цим чортовим столиком не жер завтра горілку який-небудь Моторолла з дружками.

Валентина Емінова

Фото: Влад Содель / apostrophe.com.ua, Олександр Моїсеєнко / Facebook

peredplata