За люстрацію сепаратиста одеські майданівці потрапили за ґрати

 За люстрацію сепаратиста одеські майданівці потрапили за ґрати  У вівторок, 8 вересня 2015 року, увага громадськості України була прикута до Одеси, де за рішенням Приморського суду були заарештовані на два місяці троє активних євромайданівців. У СІЗО опинилися лідер одеського Автомайдану Євген Резвушкін, глава одеського відділення «Правого сектору» Сергій Стерненко і керівник Комінтернівського районного відділення «Правого сектору» Руслан Демчук.

Одразу після їх затримання начальник Головного управління МВС України в Одеській області Гіогрі Лорткіпанідзе повідомив, що Є.Резвушкін звинувачується у хуліганстві й погрозі або насильству стосовно співробітника правоохоронних органів. Представникам «Правого сектору» оголошено підозру у скоєнні нападу на помічника народного депутата України і його викрадення. Розуміючи, що це неодмінно викличе збурення у суспільстві, Лорткіпанідзе завершив свою інформацію словами: «Шановні одесити! Звертаюся до вас з проханням дотримуватися законодавства і громадського порядку. Закон єдиний для всіх громадян України, без виключення!».
Як бачимо, Євгену Резвушкіну пригадали вже задавнену провину, коли він разом з іншими майданівцями у лютому 2015 року здійснив напад на керівника місцевого телеканалу «Круг». Після цього інциденту теж був суд, який відпустив Резвушкіна під заставу.
А належною підставою для арешту правосеків суд вважав події, що трапилися напередодні у селі Фонтанка Комінтернівського району. У міліції тоді рапортували: «Біля автозаправної станції група осіб із застосуванням фізичного насилля і травматичної зброї викрала народного депутата України. Зловмисники перевезли депутата в Одесу, де вимагали, щоб він відмовився від своїх депутатських повноважень. Діючи за попереднім зговором, правопорушники утримували депутата у підвальному приміщенні, де завдавали йому тілесні пошкодження».
Однак ще перед цим у ЗМІ мелькала інформація про викрадення «ПС» чоловіка у цьому населеному пункті. Як з’ясували журналісти, викрали і катували не нардепа, а депутата Комінтернівської райради Сергія Щербича. Це відвертий сепаратист, який чомусь уник люстрації. Він колишній голова Комінтернівської районної організації партії «Родіна», лідер якої Ігор Марков оголошений у розшук і зараз перебуває у бігах. Взимку 2013-2014 рр. Щербич був учасником «Антимайдану» в Києві, він один із організаторів завезення у столицю «тітушок» із Одеської області. За неперевіреними даними, Щербич підтримує зв\’язок із колишнім главою партії «Родіна» та бойовиком із терористичної організації «ДНР» Вадимом Савенком.
Тож дії правосеків, які й мають всі ознаки хуліганства, слід сприймати як народну люстрацію. Нагаю, що рік тому саме активістами «Правого сектору» Одеси вперше в Україні було проведено акт «смітникової» люстрації над тодішнім головою одеського Фонду соціального захисту Олегом Руденком. Ця подія набула розголосу всією країною, а згодом «смітникова» люстрація стала однією із форм народного протесту супроти бездіяльності влади і системного свавілля та безчинства.
Нині за фактом нападу на депутата та його викрадення слідче управління облУВС веде кримінальне провадження за ч. 2 ст. 146 і ч. 2 ст. 187 Кримінального кодексу України. А тим часом щодня під стінами обласної міліції в Одесі та під Приморським судом влаштовують акції протесту майданівці та активісти «Правого сектору». Вони обурені тим, що режим внутрішньої окупації скаженіє, і задаються питанням «Хто наступний?».
На захист свого побратима Євгена Резвушкіна став голова організації «Рада громадської безпеки» Марк Гордієнко. На своїй сторінці у мережі він написав: «Контрреволюція в Одесі. За товчок у груди, колишнього кгбіста Хотіна, якого двічі підозрювали у заказних убивствах і який двічі сам бив журналістів і займався виключно брудною роботою, прикриваючись довідкою про контузію і психічне захворювання, тепер закривають лідера одеського Автомайдану Жеку Резвушкіна. Але це лише привід для розправи. Так одеський ківаловський прокурорський загін вирішив знищити тих патріотів, які з ним боролися».
А загальну ситуацію Марк Гордієнко охарактеризував так: «Сьогодні ми бачимо контрреволюцію в країні… Сотні людей, контужених, які бачили кров своїх побратимів у зоні АТО, повертаються і бачать лиснючі загорілі пики, вони завтра будуть стріляти в них. А такі організації, як «Правий сектор», «Самооборона», «Автомайдан» та інші каталізують енергію патріотів, вони дають їм майбутнє. Давайте ми задавимо такі організації й завтра буде терор на вулицях, адже у них є зброя. Те, що сьогодні відбувається – це тупість і бездарність влади».

В ці дні в Одесі біля будівлі Приморського райсуду, де розглядалися справи затриманих, збиралося більше ста активістів Євромайдану із символікою і прапорами своїх організацій, а також деякі народні депутати. У приміщенні перебували правоохоронці у спецекіпіруванні, ще більше співробітників міліції і Нацгвардії чергували на подвір’ї суду в повній бойовій готовності. Тим часом пікетувальники палили шини і вимагали звільнити затриманих. Не обійшлося і без сутичок активістів із міліцією.
Ці резонансні події в Одесі влада силкується не помічати. А тим часом громадські активісти, сумлінні політологи та журналісти одностайно висловлюють свою солідарність із затриманими. Вони зазначають, що суд виконує вказівку «пресувати «Правий сектор» і Євромайдан». Активіст Автомайдану, депутат Київради Олексій Гриценко на своїй сторінці в Facebook заявив: «Хочу попередити владу, що так просто це не вийде. Автомайдан не має гранат і автоматів, і будь-яка ваша провокація залишиться саме вашою. Наша єдина зброя – публічність і ненасильницький спротив. Саме об це обломилися чимало чиновників, що міцно сиділи у своїх кріслах. А під вами крісла дуже шатаються…».
З ним солідарний журналіст Юрій Бутусов: «Утримання під вартою одеських активістів – глибоко помилкове судове рішення. Це може завдати величезної втрати репутації влади. В Одесі це ніхто не сприймає як демонстрацію торжества правосуддя – тому що Ківалов на свободі, й радіє рішенню суду. Це розцінять як готовність влади приборкати буйних проукраїнських активістів. Як здатність Ківалова помститися своїм кривдникам. Влада створює собі проблему на рівному місці».
«Репресії завжди залишаються репресіями, навіть якщо репресовані дійсно винні в тому, що їм інкримінують, – пише головний редактор одеського інтернет-видання «Думська» Олег Константинов. – Їхнє переслідування зумовлене не законом, а політичною доцільністю. і зайти тут можна дуже далеко. Вибіркове правосуддя ніколи не приводить до торжества справедливості – лише до усунення невгодних. Україна продовжує балансувати між анархією і диктатурою. Мова йде не лише про одеські арешти, ознак значно більше – ми знову дали крен у бік останньої. Залишається втішати себе лише тим, що такі періоди не завжди бувають тривалими. Шанси на світле майбутнє залишаються».
Лаконічно прокоментував події в Одесі й губернатор Міхеїл Саакашвілі, який довідався про них під час перебування у Києві. 9 вересня він закликав майданівців до єдності «в умовах, коли в країні по всьому фронту здійснюється спроба повзучої антимайданівської контрреволюції з боку корумпованої бюрократії і олігархату. «Силам Майдану потрібно бути особливо єдиними, згуртованими і не допускати ні елементів хаосу, ні насильства, щоб не давати приводу для дискредитації ідеї Революції гідності», – вважає Саакашвілі.
Сергій Горицвіт

peredplata