Негода залишила без електрики 45 населених пунктів Буковини

Внаслідок погіршення погодних умов (зливових дощів, посилення вітру) упродовж 28 червня – 1 липня у Чернівецькій області мали місце випадки підтоплень будівель та ділянок, повалення дерев, підняття рівня води у річках.  Для надання допомоги населенню у подоланні наслідків стихії було залучено пожежно-рятувальні підрозділи Управління ДСНС.

Упродовж 4 днів рятувальники проводили розпилювання та прибирання дерев із проїжджих частин, будинків; відкачування води із підтоплених приміщень. Найчастіше працівники Служби порятунку надавали таку допомогу в місті Чернівцях, Заставнівському, Новоселицькому та Кіцманському районах. Також пожежно-рятувальні підрозділи залучалися до розпилювання дерев та відкачування води у Вижницькому, Глибоцькому, Сторожинецькому, Сокирянському, Герцаївському, Кельменецькому районах. Про це інформує прес-служба Управління ДСНС України у Чернівецькій області.

У зв’язку з негодою 28-29 червня без електропостачання залишилися 45 населених пунктів, з них 28 частково. Зокрема, у смт Берегометі Вижницького району допомога рятувальників знадобилася працівникам РЕМу, котрі не могли дістатися до поваленої електроопори на березі річки Сірет. Тому на місце події направили фахівців гірського пошуково-рятувального відділення Аварійно-рятувального загону УДСНС. Рятувальники забезпечили переправу працівників РЕМу на інший берег річки, завдяки чому фахівці дісталися до місця падіння електроопори, провели відповідні роботи та відновили електропостачання у населеному пункті.

У зв’язку з постійними проливними дощами на території Кіцманського району було пошкоджено дамби штучних ставків,  виникла загроза прориву дамби ще одного ставу. Для укріплення дамби на місці події працювала вантажна техніка. Тому силами підрозділів Управління ДСНС України у Чернівецькій області здійснюється постійний моніторинг стану штучних та природних водойм, а також рівень підняття води у річках, що знаходяться на території області.

Окрім цього, рятувальники проводили буксирування автомобілів, водії котрих не могли самостійно подолати важкі ділянки дороги – у Кіцманському та Заставнівському районах внаслідок надмірних опадів було розмито сільські гравійні дороги, що значно ускладнило рух транспорту на них. У смт Красноїльську Сторожинецького району вода зруйнувала тимчасовий міст через річку, внаслідок чого на іншому березі залишилися люди. Місцеві рятувальники дісталися місця події, відбуксирували 20 автомобілів через річку й, таким чином, допомогли людям перебратися на берег. Також рятувальники чергували на постах з обох боків мосту через річку Прут сполученням  с. Маршинці Новоселицького району – с. Лунка Герцаївського району, де, за рішенням комісії ТЕБ та НС Новоселицької районної державної адміністрації, тимчасово призупинили рух транспорту та організували схему об’їзду у зв’язку з можливим підняттям рівня води та затопленням мосту.

Всього до ліквідації наслідків негоди  від Управління ДСНС залучалось 52 одиниці техніки та 170 чоловік особового складу.

 

 

peredplata