Україна готується до воєнного стану.

Президент України Петро Порошенко підтримав пропозицію Воєнного кабінету щодо запровадження воєнного стану. 26 листопада Верховна Рада буде засідати (16:00) у закритому режимі для ухвалення цього рішення.

25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по українських кораблях і захопили три судна.
Шестеро українських військових були поранені, двоє – у важкому стані, повідомила українська влада. Російська влада заявила про трьох поранених.

Україна закликала світову спільноту відреагувати на ці події. Постійна рада ОБСЄ скликає 26 листопада спеціальне засідання (17:00 за київським часом). На понеділок запланували позачергове засідання Ради безпеки ООН (18:00 за київським часом).

У Києві в ніч із 25 на 26 листопада кілька десятків людей пікетували російське посольство.

Російська сторона звинувачує українських військових у провокації і порушенні державного кордону.

Голова російського МЗС Сергій Лавров заявив, що Росію вже не хвилюють можливі санкції через ситуацію з нападом на українські військові кораблі в Керченській протоці. Вчорашні події він назвав «провокацією і порушенням українськими кораблями кордону Росії».

«Це була однозначно провокація. Були порушені ключові положення міжнародного права, не тільки морського, а й загального міжнародного права, враховуючи статут ООН, враховуючи і Конвенцію морського права 1982 року і інші міжнародно-правові інструменти, які багаторазово вимагають від усіх держав поважати суверенітет іншої держави», – зазначив він.

Україна домовилася про термінове скликання надзвичайного засідання комісії Україна-НАТО – Порошенко

Петро Порошенко

@poroshenko

Під час телефонної розмови з Генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом домовилися про термінове скликання надзвичайного засідання Комісії Україна-НАТО.

Поінформував @jensstoltenberg про брутальний акт агресії Росії проти України та про запровадження режиму воєнного стану.

247 people are talking about this

​У прес-службі НАТО зазначили, що зустріч відбудеться на рівні послів сьогодні вдень у Брюсселі.

Президенти України і Польщі закликали Євросоюз посилити санкційний тиск на Росію, повідомляє прес-секретар Порошенка Святослав Цеголко.

Svyatoslav Tsegolko

@STsegolko

Президент Польщі висловив підтримку Україні та її діям.

Порошенко і Дуда скоординували подальші кроки у зв’язку з російською загрозою. Вони також закликали ЄС посилити санкційний тиск на Росію та винести це питання на засідання Європейської Ради.

97 people are talking about this

Постійна рада ОБСЄ скликає засідання через напад на російських військових

UKR Mission to OSCE & UN in Vienna@UKRinOSCE

Сьогодні о 17.00 за київським часом відбудеться спеціальне засідання Постійної ради ОБСЄ, скликане на вимогу делегації України при ОБСЄ за дорученням Президента України П.О.Порошенка в рамках політико-дипломатичного реагування на черговий акт збройної агресії Росії проти України

88 people are talking about this

«Сьогодні о 17:00 за київським часом відбудеться спеціальне засідання Постійної ради ОБСЄ, скликане на вимогу делегації України при ОБСЄ за дорученням президента України П. О. Порошенка в рамках політико-дипломатичного реагування на черговий акт збройної агресії Росії проти України», – заявила українська місія.​

Джерело https://www.radiosvoboda.org/a/29620020.html

peredplata