11 ЗАМАХІВ НА ПЕТРА ПОРОШЕНКА: ГЕЛЕТЕЙ РОЗПОВІВ ПОДРОБИЦІ

Керівник Управління державної охорони Валерій Гелетей розповів подробиці замаху на президента України Петра Порошенка. 

Про це він  повідомив в ефірі “Прямого” в ток-шоу “Ехо України”.

“Я озвучив цифру 11 замахів на президента нашої держави. Минулі роки ми так само мали декілька гучних справ, які були пов’язані з замахами на життя і здоров’я нашого президента, починаючи фактично з інавгурації президента нашої держави.

Якщо у нас 2014, 2015 включаючи 2016 рік основне навантаження для управління державної охорони по відношенню до забезпечення безпеки вищим посадовим особам, в першу чергу, президенту держави було це: місце роботи президента, місце проживання президента, місце маршруту і руху президента, знаходження в громадських місцях, то в 2017-2018 роках основні акценти змістились основна небезпека нас очікує і очікувала в Луганській і Донецькій областях, в зоні ООС, куди дуже часто їздить президент, Верховний головнокомандувач нашої країни”, – розповів Гелетей.

За його словами, Управління державної охорони разом з спецслужбами, а це СБУ, військова розвідка, служба зовнішньої розвідки і поліції забезпечили безпеку президента і попередили 11 замахів на вбивство президента.

“Я хотів би, щоб ви зрозуміли, що в цю кількість 11 – це попередження замахів на Президента, коли наші працівники-військовослужбовці, контрснайперської служби побачили на території, не контрольованій нами, так звані снайперські пари, які працювали у форматі готовності до скоєння терористичного акту. Розумієте, що хороший професійний снайпер, працюючи з професійною контрснайперською системою, може влучити до 3 кілометрів. Тобто, зрозуміло, ми рахуємо, що це був замах на життя і здоров’я президента. Зрозуміло, що ми змінюємо маршрути, змінюємо місця перебування. Так само ми вилучаємо по місцю, коли президент проїжджає або напередодні візиту, або під час візиту так звані “льошки”- тобто готовність до скоєння терористичного акту. Вилучається і зброя, і вибухівка”, – розповів Гелетей.

“Я зараз пригадую, 14 грудня в очікуванні приїзду Президента затримано людину, мешканця Сєверодонецька, уродженця Ялти, у якого вилучили 3 РПГ, так звані реактивні протитанкові системи, вилучили 200 грамів вибухівки, 15 гранат. Його затримали. Знову-таки, є таємниця слідства, я не хотів би зараз розголошувати деякі речі, але питання безпеки — це не питання тільки затримання когось. Затримання або попередження, коли вже відбувається вибух або постріл — це вже брак в роботі Управління державної охорони. Тому ми працюємо на випередження і розуміємо, що для нас головне — унеможливити будь-які замахи на життя і здоров’я Верховного Головнокомандувача”, – заявив Гелетей.

Він зауважив, що порівняно з попередніми роками, у 2017-18 роках основна небезпека очікує на Президента в Луганській та Донецькій областях, в зоні операції Об’єднаних сил, куди часто приїжджає Петро Порошенко.

Натомість, за словами Гелетея, у 2014-16 роках “основне навантаження для Управління державної охорони по відношенню до забезпечення безпеки вищим посадовим особам, і в першу чергу, Президенту держави, це було місце роботи Президента, його місце проживання, маршрути руху, знаходження в громадських місцях”.

Начальник УДО розповів, що серед 11 попереджених замахів на Президента є справи, які мають судову перспективу.

“Я хотів би, щоб ви зрозуміли, що в цю кількість 11 – це попередження замахів на Президента, коли наші працівники-військовослужбовці, контрснайперської служби побачили на території, не контрольованій нами, так звані снайперські пари, які працювали у форматі готовності до скоєння терористичного акту. Розумієте, що хороший професійний снайпер, працюючи з професійною контрснайперською системою, може влучити до 3 кілометрів. Тобто, зрозуміло, ми рахуємо, що це був замах на життя і здоров’я Президента. Зрозуміло, що ми змінюємо маршрути, змінюємо місця перебування. Так само ми вилучаємо по місцю, коли Президент проїжджає або напередодні візиту, або під час візиту так звані “льошки” – тобто готовність до скоєння терористичного акту. Вилучається і зброя, і вибухівка”, – розповів Гелетей.

peredplata