На Буковині два населених пункти залишились без газу

На Буковині припинено газопостачання до населених пунктів Банилів та Слобода-Банилів

Після завершення опалювального періоду АТ «Чернівцігаз» виконав додаткове обстеження стану тимчасово облаштованого переходу газопроводу, що проходить через річку Черемош. Фахівці виявили, що він став непридатний для подальшої експлуатації. Відбулась часткова розгерметизація газопроводу. Найперше через складні погодні умови протягом опалювального періоду. Пошкоджений перехід знаходиться у державній власності, для його відновлення необхідно майже 9 мільйонів гривень.

 

Нагадаємо, що повінь 2020 року зруйнувала газопровід через річку Черемош. Без газопостачання на той час, залишилося 6 населених пунктів: Банилів, Коритне, Замостя, Бережонка, Слобода-Банилів, Бережниця Вижницького району. Це дві з половиною тисячі споживачів газу, зокрема школи, садочки та медзаклади.

Наприкінці серпня 2020 року, «Чернівцігаз» відновив газопостачання жителям Вижничинни, шляхом будівництва за власні кошти тимчасового підвідного газопроводу. Його довжина склала близько 1200 метрів, а вартість понад один мільйон гривень. Однак, цей газопровід став тимчасовим розв’язанням проблеми, адже його пропускної спроможності вистачило щоби забезпечити споживачів газом тільки в неопалювальний період.

 

Тому в компанії було прийнято рішення профінансувати та провести  будівництво тимчасового переходу газопроводу через річку Черемош. Завдяки чому Банилів та Слобода-Банилів не залишились без газопостачання взимку.

Однак, враховуючи ситуацію, що склалася після обстеження переходу та виявлення розгерметизації газопроводу, «Чернівцігаз» в аварійному порядку припинив розподіл газу по тимчасово облаштованій ділянці газопроводу Джурів-Банилів. Наразі газовики виконують роботи з демонтажу та повного виведення його з експлуатації.

 

В свою чергу, Голова правління АТ «Чернівцігаз» Віктор Горда офіційно звернувся до Міністерства енергетики України, Голови Чернівецької ОДА та облради, Вижницької РДА, Банилівської та Вашіківецької ОТГ. Він наголосив на необхідності прикласти усі можливі зусилля щодо розв’язання питання виділення коштів та проведення робіт по відновленню переходу-газопроводу через річку Черемош. В іншому разі, без опалення можуть залишитися споживачі 6 населених пунктів.

 

Пошкоджений перехід знаходиться у державній власності, і як повідомлялося вже, для його відновлення необхідно майже 9 мільйонів гривень. Відновлення газопроводу передбачає річище регулюючі та будівельні роботи. Газові роботи стануть завершальним етапом. Із загального кошторису у 8,8 млн грн, їхня вартість складає 704 тис. грн.

 

 

ДОВІДКА

Акціонерне товариство «Чернівцігаз» єдина на території Чернівецької області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. АТ «Чернівцігаз» експлуатує 8 788 км. газопроводів. У 2020 році підприємство протранспортувало близько 254,5 млн. м. куб. природного газу. Клієнтами компанії є понад 230 тисяч сімей Чернівецької області та більше 3 тисяч підприємств, установ і організацій. АТ «Чернівцігаз» є одним з найбільших роботодавців Чернівецької області. Штат компанії становить близько 1100 осіб.

Регіональна Газова Компанія – сервісна компанія, яка розробляє інноваційні та комплексні рішення для енергетичного сектору, спрямовані на підвищення якості клієнтського обслуговування, модернізацію галузі та впровадження європейських стандартів роботи операторів ГРМ. Під брендом РГК працює 20 газорозподільних компаній, в яких зайняті 38 тисяч фахівців. Вони обслуговують 250 тис. км газопроводів та понад 8 млн. споживачів газу.

 

 

peredplata