Яценюк перестрибнув усіх у рейтингу

Яценюк перестрибнув усіх у рейтингуЗ усіх завдань, які стояли перед командою Віктора Януковича після перемоги на президентських виборах, найлегшою і очевидною було не допустити об\’єднання опозиції і вже тим більше її відродження.

Три найбільших акумулятора протестного електорату – Юлія Тимошенко, Арсеній Яценюк і Сергій Тігіпко – конкурували за право об\’єднати непредставлених у владі виборців.

Але з усіх сценаріїв розвитку ситуації Віктор Янукович обрав найгірший для себе варіант. Йому вдалося зробити те, у що ніхто не вірив – мобілізувати зневірений, переможений і украй втомлений електорат опозиційних сил. Справа залишилася за малим – відродити віру опозиційних еліт. Але, схоже, завершити розпочату сценарій за президента готові… соратники Віктора Януковича.

За інформацією \”Української правди\”, адміністрація президента вже зараз має в своєму розпорядженні дані невтішних соцдосліджень. Згідно з опитуваннями, Віктор Янукович програє другий тур президентських виборів – причому зовсім не арештантнки № 1 в країні.

Роль головного опонента Віктора Януковича поступово переходить до Арсенію Яценюку, над партією якого намагається встановити контроль Рінат Ахметов.

Судовий процес щодо Юлії Тимошенко викликає багато питань. Але найбільш суперечливі відповіді звучать на головний: \”Кому це вигідно?\”.

Дипломати, політологи і журналісти почали задаватися цим питанням ще з перших днів кримінального переслідування лідера опозиції. Але, як не дивно, найчастіше він приходив в голову людям з найближчого оточення самого Януковича. Причому найбільше здивування викликали не дії силовиків, а зростання рейтингу Тимошенко, до якого ці дії приводили.

Між тим, за минуле літо здивування в оточенні президента переросло в легку тривогу. Але не за рейтинги лідера \”Батьківщини\”, а побоювання, що у разі \”правильного\” вироку відносно Тимошенко її сукупний рейтинг може знайти нову точку концентрації. І якщо на початку судового процесу це були боязкі припущення, то тепер – після арешту Тимошенко – ці побоювання втілилися в реальні показники електорального поля.

У розпорядженні \”Української правди\” опинилися результати закритого соціологічного дослідження, проведеного за замовленням адміністрації президента центром соціальних досліджень \”Соціс\” з 3 по 16 серпня поточного року. В ході опитування двох тисяч респондентів були задані три ключові питання про т.зв. президентському рейтингу.

Перше питання звучало так: \”Як би ви проголосували, якби вибори президента України відбулися сьогодні?\”. Результати розподілилися наступним чином:
Кандидати %

В. Янукович 18,2

Ю. Тимошенко 14,5

А. Яценюк 7,8

С. Тигипко 4,0

В. Кличко 3,8

П. Симоненко 3,7

О. Тягнибок 2,7

А. Гриценко 2,2

В. Литвин 1,0

В. Ющенко 0,6

Наступне питання стосувалося гіпотетичного другого туру президентських виборів, якби в бюлетені залишилися кандидатури Віктора Януковича і Юлії Тимошенко.

Голоси респондентів розподілилися б наступним чином:

Янукович – 26,2%,

Тимошенко – 25,4 %.

На жаль, у редакції немає більш точних даних опитування, але очевидно, що розрив між кандидатами – 0,8% – знаходиться в межах статистичної похибки.

Більш шокуючими виявилися результати дослідження гіпотетичного другого туру президентських виборів, якби в бюлетені залишилися кандидатури Януковича і Яценюка.

У цій моделі голоси розподілилися так:

Янукович – 24,7%,

Яценюк – 26,9%.

І хоча розрив у голосах у 2,2% і ледве перевищує статистичну похибку, в порівнянні з попередньою парою він більше очевидний.

Теоретично така розпорошеність голосів опозиції грає на руку команді президента. Це було б так, якби обидва опозиційних кандидата перебували на волі і мали можливість вести рівну боротьбу. Але в ситуації, коли з дня на день очікується обвинувальний вирок відносно Тимошенко, отримані результати соцопитування розглядаються вже зовсім в іншому світлі.

КОД Арсенія Яценюка

Втім, поки на Банковій розмірковують про новий феномен опозиційного електорату, гравці в самої опозиції активно міняються ролями.

На сьогоднішній день опозиційні сили невпевнено намагаються об\’єднатися навколо \”Комітета опору диктатурі\” (КОД). Нагадаємо, комітет виникла відразу після арешту Тимошенко на базі дев\’ять опозиційних партій, до яких пізніше приєдналися ще більше десятка політичних сил.

Спочатку ініціатива створення комітету належала штабу БЮТ. На даний момент робота комітету носить неорганізований характер і формально першу скрипку в цьому об\’єднанні грають все ще представники штабу Тимошенко.

Сьогодні єдиним уповноваженим представником БЮТ на засіданнях комітету є Олександр Турчинов. На зустрічі також присутні Сергій Соболєв, іноді – Ігор Гринів, що більше продиктоване місцем проведення засідань – офіс ПРП.

Тим не менш, за місяць роботи Коду його учасникам так і не вдалося виробити ні структуру комітету, ні чіткий регламент роботи, ні схему об\’єднання зусиль партійних структур в регіонах. І, як не дивно, найчастіше пропозиції почати цю роботу саботуються ініціаторами створення комітету – представниками БЮТ.

Приміром, джерела \”Української правди\” розповідають про відмову БЮТ провести спільне зібрання депутатів опозиційних політичних сил всіх рівнів в Києві. За інформацією редакції, така пропозиція була висунута Анатолієм гриценком, проте до обговорення конкретних дій справа так і не дійшла.

Логіка дій нинішнього керівництва БЮТ очевидна. Будь-яка формалізація роботи КОД в першу чергу призведе до інвентаризації реально працюючих політичних одиниць блоку в цілому, і потенціалу \”Батьківщини\” зокрема. А результат такого аудиту – особливо в регіонах – може виявитися невтішним і неминуче призведе до скорочення впливу БЮТ в рамках комітету.

За інформацією \”Української правди\”, вже в найближчому майбутньому роль першої скрипки в КОД спробує взяти на себе Арсеній Яценюк. На минулому тижні лідер \”Фронту змін\” вже намагався поставити на голосування розробку організаційної структури комітету. Комітет не підтримав ініціативу. Не виключено, що вже під час першої парламентської тижня представники Яценюка почнуть лобіювати формалізацію роботи комітету через ЗМІ.

БЮТ Арсенія Яценюка

Перешкодити лідерству \”Фронту змін\” в КОД може тільки БЮТ. Проте на сьогоднішній день соратники Тимошенко далекі від злагоджених дій і системної роботи в опозиції. У штабі БЮТ назріває тихий конфлікт.

З перших же днів арешту лідера \”Батьківщини\” керівництво штабом – що в цілому було логічно і очікувано – взяв на себе Олександр Турчинов. Але вже незабаром одноосібне керівництво партією і відсутність зрозумілого плану дій почало викликати невдоволення серед однопартійців.

Соратники звинувачують Турчинова у нездатності мобілізувати партійні ресурси не тільки в Києві, але і в регіонах. Пройшов місяць після оголошення безстрокової акції протесту, а центрального штабу не вдалося залучити в активну політичну боротьбу депутатський корпус навіть у базових для Тимошенко областях на заході і в центральній Україні.

За словами депутатів БЮТ, невдоволення надмірним единоначалием Турчинова висловлює навіть його найближчий соратник – Андрій Кожем\’якін. При цьому відносно самого Кожем\’якіна звучать підозри у співпраці з владою. Справа в тому, що Кожем\’якін активно сприяв звільненню свого близького товариша екс-керівника Державної митної служби Анатолія Макаренка.

За інформацією \”Української правди\”, однією з умов звільнення Макаренко був вихід Кожем\’якіна з фракції БЮТ в парламенті. Бютівець відмовився, але Макаренка все одно звільнили. Що стало остаточним умовою звільнення екс-митника, не відомо.

Проте в особистих бесідах однопартійці Кожем\’якіна відзначають різкі зміни в його поведінці. Приміром, висловлюють здивування з приводу його занадто явного миротворчого настрої в ході засідань суду і під час недавньої акції опозиції у День незалежності.

В той же час найближче оточення Тимошенко вже не приховують впевненості в тому, що судовий процес над лідером БЮТ завершиться обвинувальним вироком. У цьому випадку під загрозою опиняються плани активних членів партії на місця в майбутньому партійному списку. У багатьох були особисті домовленості з самою Тимошенко – їм раніше гарантувалися місця в списку, але стосунки з Олександром Турчиновим не склалися.

Атмосферу підігріває й активне мародерство на арешт Тимошенко з боку лідерів т.з. \”молодих проектів\”, у яких без адмінресурсу, очевидно, немає потенціалу для самостійного подолання 3% бар\’єру на майбутніх парламентських виборах. Тим не менш, деякі з них – як, наприклад, \”Вперед!\” Наталії Королевської – вже обзавелися альтернативної символікою і командою консультантів.

Все це в сукупності з невизначеною ситуацією в штабі на Турівській штовхає Бютівців до активного пошуку. Сепаратні переговори про приєднання до інших політичних сил залишаються таємницею лише перед страхом публічного засудження і кліше \”зрадників у важку хвилину\”.

Ситуацією, що створилася, очевидно, скористаються або провладні сили, клонувати кишенькові проекти, або той, кому вдасться зібрати вершки електорального поля Тимошенко.

Приміром, джерела \”Української правди\” стверджують, що вже остаточно вирішено питання переходу ряду Бютівців в ряди \”Фронту змін\”. Серед тих, хто вже в найближчому майбутньому може опинитися в оточенні Яценюка називають, наприклад, віце-спікера парламенту Миколи Томенка.

Очевидно, критичну ситуацію усвідомлюють і в самому БЮТ. За інформацією \”Української правди\”, у минулу п\’ятницю Тимошенко через посередників передала Яценюку офіційна пропозиція почати переговори про спільну участь у майбутніх парламентських виборах.

Лідеру \”Фронту змін\” було запропоновано друге місце в єдиному партійному списку. А питання першого номера пропонувалося \”поки не обговорювати\”. За відомостями редакції, на даний момент переговори з цього питання загальмувалися.

\”Фронт змін\” Ріната Ахметова

Переходячи в команду Яценюка, Бютівці, що рятуються від братської могили \”Батьківщини\” або політичної смерті кишенькової опозиції, мимоволі можуть опинитися в інший пастці.

За інформацією \”Української правди\”, на сьогоднішній день активні спроби взяти під контроль \”Фронт змін\” робить Рінат Ахметов. Протягом минулого літа Ахметов і Яценюк провели кілька зустрічей про співпрацю в рамках майбутньої парламентської кампанії. Факт цих зустрічей підтвердили відразу три джерела, які стверджують, що ініціатором переговорів виступав бізнесмен.

За відомостями редакції, остання зустріч Ріната Ахметова з Арсенієм Яценюком відбулася вже після арешту Тимошенко – в середині серпня. Її організатором виступив Давид Жванія.

Джерела, близькі до переговорів, стверджують, що однією з тем зустрічі було пропозицію власника СКМ фінансувати парламентську кампанію Яценюка в 2012 році в обмін на квоту в партійному списку.

За різними даними, мова йшла про 100-120 мільйонів доларів США і 30-50% місць у списку кандидатів у народні депутати.

Втім, всі три співрозмовника \”Української правди\” стверджують, що остаточна домовленість між сторонами так і не була досягнута. Факт будь-якого співробітництва з Ахметовим заперечують і люди в штабі Яценюка.

Чи можна вважати ці переговори призупиненими або закінченими, сказати складно. За іронією долі, в 2002-2004 роках Давид Жванія вже вів приблизно такі ж переговори з Рінатом Ахметовим про фінансування парламентської і президентської кампанії Віктора Ющенка.

Сьогодні Жванія робить активні спроби опинитися в списку Яценюка вже за квотою Ахметова. Тим більше, що його товариш – Микола Мартиненко, за даними \”Української правди\”, вже написав заяву про вступ до лав \”Фронту змін\” і навіть очолив виборчий штаб партії.

Грілка для Віктора Януковича

За інформацією \”Української правди\”, результати дослідження \”Социса\” в адміністрації президента оцінили не просто як очевидну тенденцію перетікання рейтингу від Тимошенко до Яценюка.

За їхніми припущеннями, нарощування рейтингу Яценюка – справа рук внутрішньої опозиції в самій Партії регіонів.

Теоретично на підставі результатів досліджень, наведених на початку цієї статті, оточення Януковича може будувати приблизний довгостроковий сценарій розвитку політичної ситуації в країні. Але не виключено, що така ж дорожня карта є не тільки в адміністрації президента, але і на руках когось, хто хотів би розмовляти з Януковичем на рівних.

У цьому випадку, вже в найближчому майбутньому Яценюк може стати козирем у боротьбі за вплив на президента між Дмитром Фірташем і Рінатом Ахметовим.

Джерело Українська правда

peredplata