На Буковині заперечення Голодомору дозволено

На Буковині заперечення Голодомору дозволеноЧому комуністи топчуться по пам’яті жертв Голодомору? А тому, що їм дозволяють зневажати та паплюжити пам’ять як мінімум чотирьох мільйонів ні в чому не повинних українців, яких винищили в 1932-33 роках. Їм дозволяють ставити пам’ятники ідеологам та реалізаторам нищення українства. Їм дозволяють не визнавати факт Голодомору, Геноциду українського народу.

Тому й не встали комуністи, коли 2 квітня у верховній раді було оголошено хвилину мовчання у пам’ять про всіх загиблих в період Голодомору. І після цього витирання ніг об трагічну сторінку історії українського народу вони спокійнісінько походжають українськими вулицями, ходять на ефіри до різних там шоу. Хоча мали б вже нести відповідальність за публічну зневагу. Та, схоже, не в Україні, не в ці часи.

Мало того, коли ми звернулись до секретаря Чернівецького обкому КПУ Віктора Черненка, аби той засудив дії своїх колег в парламенті, він це зробити відмовився.

– Голодомору не було в Україні, був голод, – сказав головний комуніст області.

На наше зауваження, що він порушує Закон України «Про Голодомор 32-33 років», Черненко відповів наступне:

– Це ющенківський закон. Ми його не виконуємо. Ми виконуємо нормальні закони і самі визначаємо, які це нормальні закони.

Байдуже комуністу, що закон від 28 листопада 2006 року «Про Голодомор 32-33 років» є чинним і не скасованим. В ньому йдеться, що публічне заперечення Голодомору 32-33 років в Україні визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності українського народу і є протиправним. Правда, як і багато чого іншого, екс-президент Віктор Ющенко не довів цей закон до кінця. І чіткої відповідальності за його порушення у Конституції так і не визначено. Але ж закон чинний, порушення явне. Отже, наявний факт протиправної дії. Чому ж винні не несуть за це відповідальності?

Щодо незаконних дій Віктора Черненка ми звернулись до прокуратури Чернівецької області. Але там відповіли, що наразі законодавством не встановлено порядку та міри відповідальності за публічне заперечення Голодомору 1932-33 років в Україні.

Зауважили також, що 4 квітня, у парламенті зареєстрований законопроект щодо встановлення кримінальної відповідальності за публічне заперечення чи виправдання злочинів нацизму та сталінізму.

На Буковині заперечення Голодомору дозволено

Зрозуміло, що при нинішній владі такий законопроект підтриманий не буде. Тим часом комуністи й далі живуть собі при радянській владі, поклоняються її вождям, але при цьому в часи капіталізму наживатися не гребують. Недарма найбагатшою депутаткою парламенту є депутат від КПУ Оксана Калетник (її річний дохід сягає близько 8 мільйонів).

Що ж стосується дій КПУ в верховній раді, то ми звернулись до парламенту, до Мінюсту, до Генпрокуратури, аби ті притягнули депутатів до відповідальності та оформили подання до суду про заборону партії, яка порушує не тільки закон про Голодомор, а й закон про політичні партії. Аби хоч щось зробили. Хоча зрозуміло, що ніхто нічого робити не буде. От відпиляли голову погруддю кату Сталіну в Запоріжжі – сіло одразу 9 тризубівців. За це суди і правоохоронці карають. А ось за пропаганду сталінізму, заперечення Голодомору – ні.

У Франції схвалено закон про кримінальну відповідальність за публічне заперечення геноциду вірменів у Османській імперії в роки Першої світової війни (карається ув’язненням на термін до 1 року або штрафом до 45 тисяч євро). Закони, які чітко забороняють публічне заперечення, применшення, схвалення або виправдання злочинів, скоєних нацистами, діють в багатьох країнах Європи та Америки (Австрія, Бельгія, Німеччина, Литва, Люксембург, Словенія, Польща, Франція, Швейцарія, Канада, Ізраїль, Ліхтенштейн, Португалія, Чехія, Словаччина). А з 2010 року за заперечення злочинів тоталітарних режимів карає і Угорщина.

Українська влада наразі карає за те, що люди борються з прославленням злочинів та злочинців тоталітарного сталінського режиму. Ганьба!

Надія ВІРНА

peredplata