Володимир Зеленський закликає ООН діяти, або припинити діяльність цієї організації – The Washington Post

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Президент України Володимир Зеленський у вівторок звинуватив Росію у військових злочинах у своєму відео-виступі перед Радою Безпеки ООН, який включав жахливі відеозаписи вбитих людей, закликаючи дипломатів зробити сміливі дії або ризикнути викрити всесвітню організацію як порожню організацію.
“Ви готові закрити ООН?” — запитав утомлений від безсонних і нервових ночей Зеленський, нависаючи над залом Ради безпеки ООН на величезному відеоекрані. “Ви думаєте, що час міжнародного права минув? Якщо ваша відповідь негативна, то вам потрібно діяти негайно”.
Зеленський заявив, що російські військові катували та вбивали мирних жителів, спалювали тіла та ґвалтували жінок на очах у їхніх дітей. Його відео показало зображення обвуглених тіл, відрубаних кінцівок та братських могил. Хоча The Washington Post не змогла незалежно підтвердити точність відео презентації, багато подібних зображень було перевірено в останні дні. А журналісти, які проникли в недавно очищені від російських військ частини України, опублікували численні інтерв’ю про звірства, які вчинили під час вторгнення російсьі солдати.
Відеопрезентація Володимира Зеленського викликала шок у дипломатів у Радбезі ООН; навіть країни, які були традиційно нейтральними під час багатьох зустрічей щодо ситуації в Україні, як-от Індія, стали в одну шеренгу, щоб закликати до незалежного розслідування показананих звірств. Але дипломати, обмежені можливістю Росії накладати вето на будь-які резолюції в рамках її повноважень як постійного члена Ради Безпеки ООН, не вжили жодних дій у відповідь на пропозицію Зеленського скасувати членство Москви в Раді з прав людини.
Зазначається, що багато фотографій у відео Зеленського були зроблені в Бучі, місті під Києвом, нещодавно відвойованому українськими силами, де російські війська звинувачуються у вбивстві численних мирних жителів. Публікація перевірених знімків із Бучі на вихідних викликала широке обурення та заклики до міжнародної спільноти посилити тиск на Росію щодо припинення вогню та виведення її військ з України.
Посол Росії в ООН Василь Небензя заявив у Радбезі ООН, що повідомлення про причетність Росії до загибелі в Бучі є “фейковими” і що українські “нацисти” повинні нести відповідальність за військові злочини в Бучі та інших містах України.
P.S. От і все, що треба знати про “ефективну” діяльність OON – найбільшої міжнародної організації в світі!

peredplata