Найбільше хабарників серед освітян та медиків

Найбільше хабарників серед освітян та медиківМинулого року до кримінальної відповідальності за хабарництво найбільше притягувалися державні службовці, працівники органів МВС, посадові та службові особи місцевого самоврядування та митники. Про це Тиждень.ua у відповідь на інформаційний запит повідомила Генеральна прокуратура України.

У ГПУ відзначають, що з 1 січня по 19 листопада 2012 року, за заявами та повідомленнями, що надійшли до органів прокуратури та внутрішніх справ, порушили 1 тис. 243 кримінальні справи за статтями Кримінального кодексу України, серед яких 368 (одержання хабара), 369 (пропозиція або давання хабара), 370 (провокація хабара або комерційного підкупу).

«Із них 1 тис.131 кримінальну справу скеровано до суду», – повідомляє Генпрокуратура.

Після набрання чинності Кримінального процесуального кодексу у листопаді 2012 року, у Генпрокуратурі було зареєстровано ще 149 кримінальні правопорушення за фактом хабарництва, до суду направили 61 кримінальне правопорушення.

До кримінальної відповідальності за хабарництво було притягнуто 1 тис. 86 осіб. Серед них, 198 державних службовців, 133 працівника органів МВС, 112 посадових осіб місцевого самоврядування, 56 митників, 49 працівників ДПА, 42 посадові та службові особи райдержадміністрації, 29 службовців Збройних Сил України, 23 професійних суддів, 21 працівника державної виконавчої служби та 20 службовців МНС.

На хабарництві також \”погоріло\” 16 посадових та службових осіб облдержадміністрації, десять прикордонників, вісім працівників органів прокуратури й вісім працівників СБУ.

«Найбільше осіб притягнуто за одержання хабарів у системі освіти і земельних відносин (по 87), охорони здоров’я (73) та охорони довкілля (42)», – повідомляють у Генпрокуратурі.

Нагадаємо, раніше Transparency International повідомляло, лише до 16% кримінальних справ, порушених за фактом отримання хабара, закінчуються судовими вироками.

У лютому міністр юстиції Олександр Лавринович пропонував засекретити списки корупціонерів, бо \”людям зі своїм гріхом\” важко жити.

Згідно з результатами дослідження міжнародної аудиторської компанієї Ernst&Young, найбільш корумпованими країнами світу вважаються Колумбія, Україна та Бразилія.

У звіті Єврокомісії щодо прогресу держав-учасниць Європейської політики сусідства зазначено, що корупція в Україні залишається широкорозповсюдженою.

За даними соціологів, чверть українців регулярно дає хабарі.

peredplata